<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fokus på Fed

Torsdagens overraskende høye arbeidsledighetstall fra USA kan påvirke Feds rentebeslutning neste onsdag. Blant enkeltaksjene falt GameStop og Wizz Air betydelig.

  Publisert 8. juni 2023 kl. 16.35
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 292 ord
  VENTER OVERSKUDD: Wizz Air tror bunnlinjen blir på 350-450 millioner euro i dette regnskapsåret, etter to år med dundrende underskudd. Foto: Bloomberg

  Børsoppgangen har dabbet av i de seneste dagene, etter noen uker med febrilsk kjøping av alt som kan ha med kunstig intelligens å gjøre. Torsdag ettermiddag var både Euro Stoxx 600 og S&P 500 tilnærmet uendrede.

  Et usikkerhetsmoment er hva USAs sentralbank vil foreta seg på rentenmøtet neste tirsdag og onsdag. Inntil dette er avklart, er mange investorer forsiktige med å gjennomføre store handler i den ene eller andre retningen.

  Torsdag påvirket en ny «jobless claims»-rapport renteforventningene. Antallet amerikanere som søkte om arbeidsledighetstrygd steg i forrige uke med 28.000, til 261.000. Nivået oversteg konsensusestimatet med 26.000 og var det høyeste siden oktober 2021.

  Etter at statistikken ble offentliggjort, så derivatmarkedet en 73 prosent sannsynlighet for at Fed funds-rentens øvre grense holdes på 5,25 prosent i neste uke, mens sjansen for enda en renteheving på et kvart prosentpoeng regnes som 27 prosent. Årets forventede rentetopp på 5,5 prosent vil nås allerede neste måned, dersom derivattraderne har rett.

  Dette har bidratt til en «ekstremt grådig» stemning i USAs aksjemarked. CNNs sentimentindeks viste torsdag ettermiddag 75, på en skala der 100 er maksimal grådighet. Indeksen er opp fra rundt 60 for en uke og en måned siden.

  Butikkjeden GameStop stupte imidlertid 19 prosent, i kjølvannet av en melding om at toppsjefen sparkes. I tillegg svekket salget av spill seg med rundt 10 prosent fra fjorårets første regnskapskvartal til samme periode i år. Underskuddet ble krympet fra 158 til 51 millioner dollar, men selv det var langt verre enn ventet.

  I Europa fikk Wizz Air et fall på 4 prosent. Det Budapest-baserte lavprisflyselskapet regner nå med å gå med overskudd i inneværende regnskapsår, blant annet som følge av rekordmange reisende denne sommeren. Bunnlinjen ventes å bli på 350-450 millioner euro. I regnskapsårene 2022 og 2023 tapte Wizz henholdsvis 642 og 565 millioner euro.