<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordea-strateger: – Ikke akkurat på en økonomi på vei inn i en resesjon

Nordea-strategene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen tror på en pause i de amerikanske rentehoppene når det kommende uke igjen er tid for møte i Fed. Toppen er imidlertid ikke nådd.

Publisert 10. juni 2023 kl. 11.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 336 ord
NORDEA-STRATEGER: Erik Bruce og Joachim Bernhardsen. Foto: Eivind Yggeseth

Denne uken overrasket sentralbankene i Canada og Australia både markedet og analytikerne med renteøkninger. Det bidro til en generell oppgang i både renteforventninger og markedsrenter, skriver Nordeas strateger Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i sin ukesrapport. 

«For Fed er det nå ventet en styringsrente på 5,03 prosent i desember i år, mens det etter Feds siste rentemøte i mai var priset 4,18 prosent for desember», skriver strategene.

De mener den kraftige endringen i synet på Fed skyldes en kombinasjon av signaler fra sentralbanken om at rentekutt er langt unna, mindre frykt for videre bankuro, høye inflasjonstall og få tegn på den lenge annonserte resesjonen.

«Forrige fredags sysselsettingsrapportviste at det ble skapt over 300.000 nye arbeidsplasser i mai. Det tyder ikke akkurat på en økonomi som er på vei inn i en resesjon», påpeker Bruce og Bernhardsen.

Usikkerhetsmoment

Men til tross for økte renteforventninger tror Nordea-strategene at Fed nå sannsynligvis tar en pause etter ti renteøkninger på rad.

«En pause på det kommende rentemøtet betyr imidlertid ikke at rentetoppen er nådd. Etter gradvis å ha trappet ned styrken på renteøkningene, kan det nå være på tide å øke rentene med lengre mellomrom», skriver de.

Ett usikkerhetsmoment finnes imidlertid. Fed-møtet går over to dager i neste uke, og den første dagen kommer det inflasjonstall for mai. Det kan ifølge Bruce og Bernhardsen endre beslutningen. 

«Analytikerne venter at underliggende inflasjon skal stiger med 0,4 prosent på måneden. Det er en takt som er altfor høy for inflasjonsmålet på 2 prosent årlig vekst», skriver de, og trekker frem at det også er et tall som vil være i tråd med gjennomsnittet de siste seks månedene.

«Trenden vi så i annet halvår i fjor med noe avtagende prisvekst vil i så fall ha stoppet opp», påpeker Noredea-strategene.

Europeisk rentehopp

Også den europeiske sentralbanken (ESB) avholder rentemøte til uken. Her er stemningen en litt annen enn hos Fed.

«Hva gjelder ESB prise markedet fullt inn en renteøkning på 0,25 prosentpoeng på neste ukes rentemøte, slik at styringsrenten blir 3,5 prosent. Signalene fra ledende ESB-medlemmer er at renten fortsatt skal opp», påpeker Bruce og Bernhardsen.