Shippingaksje opp tosifret etter utbyttenyheter
Oslo Børs endte ned 0,46 prosent. Shippingaksje steg tosifret mandag.

Oslo Børs endte i rødt mandag. Da børsen stengte stod hovedindeksen i 1.225,87, ned 0,46 prosent.
Analytiker Håvard Lie i Danske Bank har funnet flere billige shippingaksjer.
– Det finnes mange gode kjøp for øyeblikket, sier han til Finansavisen.
Tungt oljeprisfall
Oljeprisen har falt med nær 4 dollar over helgen grunnet frykt om lavere etterspørsel.
Brent-oljen kostet da Oslo Børs stengte 72,17 dollar fatet, ned 3,4 prosent for dagen, mens WTI-oljen falt 3,9 prosent til 68,29 dollar fatet.
Bank of America estimerer en gjennomsnittlig oljepris på 80 dollar fatet i 2023.
– Oljeprisene vil slite med å øke inntil FED letter på pengemengden, sier analytiker Francisco Blanch i Bank of America, til CNBC.
Goldman Sachs, som regnes som et av de mest «bullish» investeringsbankene når det kommer til oljeutsiktene, kutter i sine prisprognoser. Investeringsbankens prisestimat på nordsjøoljen for desember kuttes fra 95 til 86 dollar fatet. Kuttet er årets tredje fra Goldman, skriver TDN Direkt.
Forrige ukes uventede produksjonskutt fra Saudi-Arabia ga en kortvarig boost til oljeprisen, som kjapt var tilbake til samme nivå som før nyheten.
Equinor falt 0.3 prosent, mens Aker BP ble svekket med 2,1 prosent.
I rødt
Fredagens største taper på Oslo Børs var Nordic Nanovector som falt 17,8 prosent etter en ukesoppgang på over 200 prosent. Tirsdag forrige uke ble det kjent at biotekselskapet skal slå seg sammen med Thor Medical. Mandag falt selskapet 35,1 prosent.
Finanstilsynets oversikt over shortposisjoner i det norske aksjemarkedet, viser at 1,39 prosent av utestående aksjer i Nordic Nanovector er short.
Avtroppende finansdirektør Christian Gjerde i Nordic Mining solgte fredag alle sine aksjer i gruveselskapet. Aksjen falt 3,72 prosent.
Goldman Sachs kutter kursmålet til Entra fra 98 kroner til 79 kroner og gjentar salgsanbefalingen. Aksjen til eiendomsselskapet ble sist omsatt for 104,80 kroner, men falt mandag 3,3 prosent til 101,30 kroner aksjen.
PGS mister en storkontrakt med et stort internasjonalt energiselskap, melder seismikkselskapet i en børsmelding mandag. Kontrakten hadde en verdi på minst 10 millioner dollar.
PGS-aksjen har i løpet av to måneder mer enn halvert seg på børsen. Det har ført til store tap for blant andre Magnus Halvorsen, Ulrichsen-familien, aksjefondet First Generator, Peter M. Anker og Edvin Austbø.
– Det er uheldig at vi får kontraktskanselleringer. Vi har krav på et termineringsgebyr fra kunden, også har vi en konstruktiv og god dialog med kunden for å finne alternativt arbeid andre steder, for dette er en stor internasjonal aktør som har behov for seismikk i andre land og verdensdeler, forteller investoransvarlig Bård Stenberg til Finansavisen.
PGS stupte 16,0 prosent.
Det er avdekket en rekke svakhetstegn i PGS-chartet de siste par måneder, skriver vi i søndagens aksjetips.
Norse Atlantic fraktet 58.000 passasjerer i mai med en fyllingsgrad på 73 prosent. Til tross for en svak oppgang mandag morgen, falt aksjen 6,4 prosent ved børsslutt samme dag.
I grønt
Nkom sier Easees ladere ikke oppfyller kravene, og dermed kan det gå mot omsetningsforbud i hele EØS for to av selskapets ladebokser. Det nyter konkurrenten Zaptec godt av, som steg 2,5 prosent etter en oppgang på 75 prosent så langt i år.
ABG Sundal Collier skriver i en oppdatering at Easee er Zaptecs tøffeste konkurrent. I 2022 hadde Easee en omsetning på nærmere to milliarder kroner, som nå er «up for grabs», mener meglerhuset. Til sammenligning hadde Zaptec en omsetning på 760 millioner kroner i samme periode.
«Zaptec øker for tiden produksjonen og med dagens Easee- konklusjon, vil Zaptec sannsynligvis planlegge for ytterligere kapasitetsøkninger», skriver ABG i sin oppdatering.
Styret i
GC Rieber Shipping foreslår at selskapet deler ut sine fem millioner aksjer i Shearwater Geoservices Holding i utbytte til sine aksjonærer. Det sendte aksjen opp 15,1 prosent.
GC Rieber Shipping eier 8,5 prosent av seismikkselskapet.
BW LPG, som er verdens største transportør av lett petroleumsgass, vil kjøpe tilbake egne aksjer for mellom 25 og 50 millioner dollar. Det sendte aksjen opp 3,5 prosent.