<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Småinvestorer stormer inn

S&P 500 har nådd det høyeste nivået siden april 2022, men først nå kjøper private investorer aksjer med begge hender.

Publisert 12. juni 2023 kl. 19.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord
AKSJONÆRENE FÅR SVI: Børsoperatøren Nasdaq var mandag ettermiddag ned med 10 prosent, etter å ha gjort et nytt oppkjøp. Foto: Bloomberg

Det mest brukte og misbrukte rådet på Wall Street er «buy low and sell high». Nå er det muligheter for at private investorer gjør det stikk motsatte. Etter hovedsakelig å ha sittet på gjerdet i tre måneder, lastet private investorer i forrige uke opp med amerikanske aksjer for 1,36 milliarder dollar per handelsdag. Nivået, som tilsvarer nesten 15 milliarder kroner, var det høyeste siden sent i februar.

Samtidig viser CNNs «fear and greed»-indeks at den ekstreme grådigheten i markedet er blitt enda mer ekstrem. Ved firetiden mandag viste den 77, på en skala der alt fra 75-100 signaliserer at investorene har svært få motforestillinger mot å satse sparepengene på børsen. Tallet er opp fra 73 og 57 for henholdsvis en uke og en måned siden. I midten av juni i fjor lå indeksen på 40 og signaliserte «frykt», og siden den gang har S&P 500 lagt på seg mer enn 10 prosent.

Børsindeksen har allerede steget i fire uker på rad. Trenden fortsatte mandag ettermiddag, med et løft på 0,3 prosent, I vår del av verden økte Euro Stoxx 600 med omtrent like mye.

I Sveits meldte UBS Group at banken nå har gjennomført sitt oppkjøp av skadeskutte Credit Suisse. Nyheten bidro til å løfte finansgigantens aksjekurs med nesten 1 prosent. Det sammenslåtte konsernet har 120.000 ansatte og mer enn 17.000 milliarder kroner i eiendeler. Til sammenligning utgjør det norske «oljefondet» i overkant av 15.000 milliarder kroner.

I USA fikk Nasdaq, som driver den teknologitunge børsen, et kursfall på 10 prosent. Konsernet har avtalt å betale 10,5 milliarder dollar for programvareselskapet Adenza, og investorene synes tilsynelatende at prisen er altfor stiv.

Mandag ettermiddag var biotekaksjen Illumina derimot opp med mer enn 1 prosent. «Gladnyheten» var at aktivistinvestor Carl Icahn har klart å få toppsjef Francis deSouza sparket. «Good riddance,» er investorenes beskjed.