<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Ingen» venter renteheving

Tirsdagens børsoppgang skyldtes delvis at markedet nå regner det som 95 prosent sannsynlig at Fed holder styringsrenten uendret på onsdag.

Publisert 13. juni 2023
Oppdatert 13. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
FORTSATT HØY INFLASJON: Matvareprisene i USA er 6,7 prosent dyrere enn for ett år siden. Foto: Bloomberg

USAs årlige konsumprisvekst sank i mai til 4,0 prosent, mens kjerneinflasjonen var 5,3 prosent. Tallene var henholdsvis 0,1 prosentpoeng mindre og 0,1 prosentpoeng mer enn konsensusestimatet. Den månedlige kjerneinflasjonen holdt seg på 0,4 prosent, og har vært høyere i bare fem av de seneste tolv månedene.

Tirsdag ettermiddag priset derivatmarkedet likevel inn en 95 prosent sannsynlighet for at Fed holder styringsrenten uendret på onsdag. Nivået er opp fra 79 prosent mandag. Sjansen for at renten heller ikke heves i juli økte fra 26 til 34 prosent.

Storbritannias høye inflasjon begynner imidlertid å bite seg fast. I snitt steg landets lønninger med overraskende høye 7,2 prosent på årsbasis i kvartalet som ble avsluttet 30. april. Veksten var opp fra 6,7 prosent i den foregående tremånedersperioden. Statistikken styrket forventninger om at Bank of England vil jekke opp styringsrenten neste torsdag, og renten på toårige britiske statsobligasjoner steg til en 15-årig topp.

Makrotallene bidro til at S&P 500-indeksen tirsdag ettermiddag var opp med 0,3 prosent, til en foreløpig 2023-topp. I Europa la Euro Stoxx 600 og FTSE 100 på seg 0,4-0,5 prosent.

Blant enkeltaksjene fikk Oracle et kursløft på 3 prosent, etter at programvaregiganten slo analytikernes topp- og bunnlinjeestimat i sitt seneste regnskapskvartal. Midtpunktet for ledelsens guiding for det inneværende kvartalet var imidlertid helt på linje med konsensusestimatet.

Eiendomskonsernet URW svekket seg med 1 prosent på Frankfurt-børsen. Datterselskapet Westfield og partner Brookfield Properties varslet at de har sluttet å betjene et lån på 558 millioner dollar med sikkerhet i San Franciscos største kjøpesenter. Årsaken er «utfordrende driftsforhold» i byens sentrum, som har ført til redusert omsetning, belegg og fottrafikk. Kreditorene tar over eiendommen.

En uke tidligere misligholdt Park Hotels & Resorts et verdipapirisert lån på 725 millioner dollar, med sikkerhet i to hoteller i San Francisco. Selskapet skyldte på skyhøy kriminalitet i sentrumsområdet.