<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Liten kursoppgang for Shell

Shell-kursen økte mindre enn 1 prosent onsdag, tross ledelsens planer om å dele ut mer til aksjonærene og opprettholde oljeproduksjonen.

  Publisert 14. juni 2023 kl. 16.51
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 295 ord
  VRAKER TIDLIGERE PLAN: Shell mener nå at aksjonærene og kundene er bedre tjent med at oljeproduksjonen opprettholdes. Foto: Bloomberg

  Shells aksjekurs var onsdag ettermiddag opp med mindre enn 1 prosent. Oljeselskapet hever utbyttet med 15 prosent fra og med andre kvartal, og skal dessuten kjøpe tilbake egne aksjer for minst 5 milliarder dollar i andre halvår. I tillegg varket Shell en tidligere plan om å senke oljeproduksjonen med 1-2 prosent hvert år frem til 2030. Nå skal volumene opprettholdes. Ideen om å levere stadig mindre fossile drivstoffer var del av tidligere toppsjef Ben van Beurdens prosjekt for å bli klimanøytral. På onsdagens kapitalmarkedsdag fokuserte hans arvtager, Wael Sawan, imidlertid mer på energisikkerhet og aksjonærverdier.

  En annen London-notert gigant, Vodafone, avtalte å slå sammen sin britiske mobiltelefonivirksomhet med CK Hutchinsons. Sistnevnte eier mobilnettet Three UK. Vodafone-kursen steg med 1 prosent, mens CK Hutchinson falt nesten like mye.

  I EU hevder tilsynsmyndighetene at Google bryter unionens antritrustregler ved å «forvrenge konkurransen i reklameteknologibransjen». Byråkratene i Europakommisjonen krever nå at IT-giganten skiller ut deler av sin virksomhet. Onsdag ettermiddag var Alphabets aksjekurs likevel tilnærmet uendret.

  I USA pekte pilene derimot oppover for Advanced Micro Devices. Amazon Web Services vurderer angivelig å bruke selskapets nye kunstig intelligens-brikker. Ved firetiden hadde AMD-kursen steget med mer enn 1 prosent.

  Vi fikk også ny statistikk for USAs produsentprisindeks, som sank med 0,3 prosent fra april til mai. På forhånd var et fall på 0,1 prosent ventet. Endringen skyldtes hovedsakelig billigere bensin, og ekskludert energi og matvarer økte produsentprisene med 0,2 prosent, som ventet.

  En annen makrorapport viste at Storbritannias BNP vokste med 0,2 prosent fra mars til april, på linje med konsensusestimatet. I den foregående måneden var den økonomiske aktiviteten svekket av mye regn og streiker. På årsbasis utgjorde veksten 0,3 prosent i mars og 0,5 prosent i april.

  For øvrig var investorene mest fokusert på resultatet av denne ukens Fed-møte, samt på Den europeiske sentralbankens rentebeslutning torsdag.