<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Staten flyr høyt på private equity-investeringer

Til tross for usikkerhet i finansmarkedene og store utskiftninger i ledelsen, forsetter private equity å stå seg godt for Argentum. I fjor endte overskuddet på 1,2 milliarder kroner.

Publisert 19. juni 2023 kl. 14.32
Oppdatert 20. juni 2023 klokken 09.29
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 530 ord
NY SJEF: Espen Langeland er blitt ny adm. direktør i Argentum. Foto: Ilja C. Hendel/Argentum

Til tross for et turbulent år i finansmarkedene, fortsetter Argentum å levere gode resultater. Resultatet for 2022 endte på hele 1,2 milliarder kroner. Dette gir en resultatmargin som ifølge selskapet gir en avkastning på selskapets investeringsportefølje etter kostnader på 9,7 prosent.

Argentum begynte å investere i 2002, og har siden starten gitt staten en gjennomsnittlig avkasting på 14,2 prosent mot Oslo børs som har gitt en gjennomsnittlig avkastning på 10,1 prosent. Utbyttet til staten for 2022 vil bli på over en halv milliard kroner.

– I et år preget av økt usikkerhet i finansmarkedene, fortsetter private equity å stå seg godt. Argentum fortsetter å levere svært gode resultater, som gir avkastning og utbytte til staten som er selskapets eier, sier adm. direktør Espen Langeland i Argentum.

Kraftig resultatnedgang

Selv om resultatet for 2022 var på 1,2 milliarder kroner, er det betydelig lavere enn resultatet for 2021, som var på hele 4,5 milliarder kroner. I kjølevannet av dette resultatet ble det satt fokus på enorme utbytter til ledelsen i Argentum gjennom flere år. 

Dette endte med at næringsminister Jan Christian Vestre byttet ut store deler av styret. Den gang adm. direktør Joachim Høegh-Krohn bestemt seg for å slutte i Argentum etter konflikten som oppstod. Han hoppet til Turnstone Private Equity.

Ny adm. direktør

Nå er Espen Langeland ansatt som adm. direktør i selskapet, etter å ha fungert som konstituert sjef fra høsten 2022. Langeland har lang erfaring fra Argentum, og kom fra stillingen som leder for Argentums investeringer i førstehåndsmarkedet.

Dette gir en kontinuitet i Argentum som er viktig for mulighetene til å fortsette å skape gode verdier, mener styreleder Bjørn Erik Næss:

– Styret er meget tilfreds med hvordan Argentum under Espen Langelands ledelse som konstituert administrerende direktør har utviklet selskapet. Han har vært i selskapet i over 20 år og sammen med resten av teamets erfaring er denne kjennskapen og tilliten i markedet avgjørende for muligheten til å fortsette å levere gode resultater, sier Næss.

– Dessuten har selskapet under Langelands ledelse styrket investeringsplattformen og teamet, og dette har allerede gitt positive resultater, legger han til.

Argentum

(Mill. kr)20222021
Driftsinntekter1.354,64.578,2
Driftsresultat1.273,64.474,6
Resultat før skatt1.234,74.445,9
Årsresultat1.214,14.457,6

– Gode tider 

Foreløpig ser 2023 ut til å bli et solid år i private equity.

– Det er gode tider for å gjøre investeringer. Vi mener at private equity er godt rustet for å investere og skape verdi i en verden som krever omstilling til både nye verdikjeder, som følge av krigen i Ukraina og nye løsninger i lys av det grønne skiftet, sier Langeland og legger til:

– På kort sikt ser vi at det gjøres færre børsnoteringer, men vi opplever fremdeles god aktivitet i oppkjøpsmarkedet og venter en rekke transaksjoner fremover. Det er lavere inngangspriser og muligheter for å gjøre gode investeringer i annenhåndsmarkedet.

– Er det noen deals som er spesielt interessante i 2022?

– 2022 var generelt preget av et høyt realisasjonsnivå i Argentums portefølje, her utpeker energisektoren seg særlig. Vi gjorde mange interessante fondsinvesteringer i fjor, deriblant Equip og Northzone for å nevne noen.

– Er det noen sektorer som dere fokuserte mer på i 2022?

– Vi er ikke sektorspesifikk i vår strategi, men generelt unngår vi sykliske sektorer og ser på sektorer som har langsiktig vekstpotensial. Som for eksempel teknologisektoren, helsesektoren og tjenestesektoren.