<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs i rødt: Shortfavoritt falt videre

Oslo Børs endte ned 1,13 prosent. Shortfavoritt BerGenBio falt videre 12,7 prosent.

Publisert 19. juni 2023 kl. 16.27
Oppdatert 19. juni 2023 klokken 16.39
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 915 ord
OSLO BØRS ENDTE DAGEN I RØDT: Foto: Thomas Bjørnflaten

Saken oppdateres..

           

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank venter en renteheving på 25 basispunkter til torsdag, men tror, i likhet med de fleste andre, at Norges Bank ikke gir seg før styringsrenten er 4,00 prosent, trolig i september.

– De vil, og bør, ha litt is i magen, mener han.

Oslo Børs endte dagen ned 1,13 prosent til 1231,97.

DNB-strateg Paul Harper sier det som kan skape problemer for markedene fremover er potensielle resultatvarsler fra ulike selskaper.

Shortfavoritten BerGenBio som ifølge finanstilsynets oversikt er den aksjen på Oslo Børs som er mest shortet, endte dagen ned 12,65 prosent.

Astrocast opplevde en enorm oppgang på over 50 prosent mot slutten av dagen uten noen selskapsspesifikke nyheter. Dette utløste en børspause i aksjen. Aksjen endte dagen opp hele 42,86 prosent.

Olje og gass

Oljeprisen er relativt konstant etter nyheter om svekkede etterspørselsforventninger fra Kina.

Brent-oljen stod da Oslo Børs stengte i 76,64 dollar fatet opp 0,05 prosent, mens WTI-oljen omsettes for 71,96 dollar fatet, opp 0,25 prosent. Til sammenligning ble ett fat nordsjøolje omsatt for 75,98 dollar da Oslo Børs stengte på fredag, mens et fat WTI-olje kostet 70,77 dollar.

Equinor endte dagen ned 0,53 prosent, mens Aker BP falt 1,37 prosent.

Europeiske naturgasspriser var svært volatile forrige uke. Pareto Securities venter fortsatt volatilt gassmarked i Europa fremover med et nervøst underliggende marked, skriver TDN Direkt.

Mens den nåværende volatiliteten i gassprisene sannsynligvis ikke vil ha en direkte innvirkning på shipping-spotmarkedene nå, vil det utvilsomt oppmuntre både tradere og energiselskaper til å sikre seg fraktmengder for vinteren, tror Pareto.

De noterer videre at både Flex LNG og Cool Company har skip på indekstilknyttede timecharters, og den nåværende utviklingen er derfor positiv for estimatene for tredje kvartal.

Den nåværende utviklingen er positiv for estimatene for tredje kvartal i både Flex LNG og Cool Company, noterer Pareto.

Begge selskapene falt. Cool Company falt 2,45 prosent, mens Flex LNG endte ned 1,39 prosent.

I rødt

Havila Kystruten fikk et driftsresultat på minus 120,4 millioner kroner i første kvartal 2023, mot minus 67,6 millioner kroner samme periode året før, kom det frem etter børsslutt fredag. Aksjen dundret ned 14,24 prosent mandag.

Forrige uke avslo DOF-styret budet fra Subsea 7. Det kommer ikke et nytt tilbud uten at styret «viser vilje til å åpne for en konstruktiv dialog», sier Subsea 7 mandag.

DOF-styret konkluderte med at 35 kroner pr. aksje var under egenkapitalvurderingen forventet av styret og dets nåværende aksjonerer, noe Subsea 7 ikke er enige i. Subsea 7 falt 2,83 prosent.

XXL skriver i en korreksjonsmelding søndag at den utsatte skattebetalingen selskapet har til hensikt å søke om til svenske myndigheter vil forfalle til betaling 12. september 2024. Den utsatte skattebetalingen forfaller i utgangspunktet 12. september 2023. Aksjen falt 1,15 prosent.

Forrige uke meldte sportskjeden at de får en skattesmell på totalt 138,9 millioner kroner.

Salgsspekulasjoner

Crayon, som leverer IT-konsulenttjenester, skal være på jakt etter en kjøper ifølge Bloomberg. Det potensielle salget skal være i en tidlig fase, og det kan hende det ikke blir noe salg overhodet.

Arctic Securities skriver i en oppdatering at de ikke vil bli overrasket om det er flere interesserte gitt deres syn og verdivurdering på selskapet, ifølge TDN Direkt. Meglerhuset mener imidlertid at de synes det er litt merkelig om selskapet eller styret har engasjert dette for kortsiktig gevinst, men poengterer at nyheten vil styrke aksjen ytterligere.

Riktig nok satte ryktene fyr på aksjen på Oslo Børs, der Crayon steg 6,07 prosent til 120,60 kroner pr. aksje. De siste tre månedene er oppgangen nær 60 prosent.

Ultimovacs meldte om oppløftende resultater fra fra fase 1 i den pågående studien UV1-103 i behandling av føflekkreft, noe som sendte aksjen opp 9,8 prosent ved børsåpning. Oppgangen har derimot avtatt, og aksjen endte dagen opp 3,96 prosent.

Det fornybare energiselskapet Cloudberry Clean Energy meldte fredag at de selger tre kraftverk med en samlet verdi på 703 millioner kroner. Aksjen steg så mye som 6,6 prosent i morgentimene, før denne også roet seg ned. Aksjen endte dagen opp 0,78 prosent.

Industriselskapet Cambi steg 16,10 prosent på Oslo Børs. Det siste året er aksjen opp hele 180 prosent.

I et intervju med Finansavisen denne helgen sier toppsjef Eirik Fadnes at forventningene er store for året.

– I år kommer vi til å levere betydelig vekst sammenlignet med 2022. Vi har igjen god fremdrift på prosjektene som ble forsinket i fjor, i tillegg til at vi signerte rekordmange nye ordrer mot slutten av fjoråret.

Spår gassfest

Analytiker Petter Haugen i ABG Sundal Collier mener festen ikke er over for gassrederiene Avance og BW LPG, som har steget henholdsvis 450 og 280 prosent siden sommeren 2020.

– Vi har kursmål på Avance Gas og BW LPG på henholdsvis 115 og 145 kroner. Det betyr at vi mener at det er et oppsidepotensial på mellom 30 og 40 prosent på de to aksjene, sier Haugen til Finansavisen.

Avance steg 3,40 prosent, mens BW LPG endte opp 0,28 prosent.

Sjømatsektoren tynget Oslo Børs

Sjømatsektoren tynget Oslo Børs mest mandag med en nedgang på 2,49 prosent. Lakseprisindikasjoner Intrafish og iLaks meldte om fredag var enda lavere enn det flere meglerhus fikk oppgitt tidligere i forrige uke. Prisfallet kommer samtidig som eksportvolumene har steget kraftig, men er også forårsaket av valuta.

I uke 23 var eksportprisen for fersk laks 110,08 kroner pr. kilo, tilsvarende en nedgang på 2,5 prosent sammenlignet med uka før, ifølge fisk.no.

Mowi opplevede det største fallet på 3,30 prosent. Salmar, Grieg Seafood, Salmon Evolution og Bakkafrost følger etter. Salmar endte dagen ned 3,18 prosent, Grieg Seafood falt 2,58 prosent, mens Salmon Evolution er ned 2,92 prosent. Bakkafrost opplever den minste nedgangen på 1,49 prosent.