<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spruter penger av invers-portefølje

Pariah Capital følger en alternativ strategi som viser seg å slå ekspertene år etter år: De investerer i det forvalterne hater. 

Publisert 20. juni 2023
Oppdatert 20. juni 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 620 ord
VINNER: Forvalterne knuses med denne modellen.  Foto: Dreamstime

Verdens beste forvaltere forteller i en månedlig undersøkelse at de kvitter seg med investeringene sine i råvarer og Bank of America rapporterer nå om den største flukten fra sektoren på minst et tiår. Med råvarefutures ned nesten 10 prosent siden begynnelsen av året, er forvalterne nå mer pessimistiske enn noen gang siden pandemien startet.

Da forvalterne ble spurt om sine beste investeringsvalg for 2023 tilbake i januar, svarte de: råvarer.

Milliarder på milliarder trekkes nå ut fra fremvoksende markeder som har vært den dårligst presterende regionen på verdens børser hittil i år. Det er blant annet bekymring for risiko for en kollaps i det kinesiske eiendomsmarkedet. 

En annen av disse forvalternes toppvalg for 2023, da de ble spurt tilbake i januar: Fremvoksende markeder.

Tech-aksjer har skutt i været i år med Nasdaq-indeksen opp over 30 prosent, mens energiaksjer har falt. Forvalterne har nå vridd eksponeringen mot teknologi og solgt seg tungt ned i energi.

Tilbake i januar? Energiaksjer var et av deres favorittvalg for året. Et av de dårligste valgene du kunne gjort? Tech.

Totalt har omtrent 250 forvaltere fra hele verden på undersøkelsen. Til sammen forvalter de over 6.400 milliarder kroner. Den månedlige globale fondsforvalterundersøkelsen fra BofA Securities, (tidligere Merrill Lynch-undersøkelsen) har pågått i tiår og er den største og mest profesjonelle i sitt slag.

Invers-portefølje 

Brett Arends i Marketwatch skriver at de har et fond som heter Pariah Capital. Strategien er å lese forvalternes undersøkelser, se hvor de plasserer pengene sine – og så gjøre akkurat det stikk motsatte.  

«Pariah Capital kjøper det forvalterne hater, og unngår det de elsker», skriver Arends.

Og for å gjøre det nyttig for leserne, bruker de bare vanlige børshandlede fond (ETF-er) som hvem som helst kan kjøpe. 

Fasit etter et halvår er gått? Pariah-porteføljen knuser ekspertene. Siden begynnelsen av året har Pariahs åtte ETF-er gitt en gjennomsnittlig avkastning på 15,9 prosent. 

Det er mer enn de generelle amerikanske aksjeindeksene: S&P 500 er opp 14,9 prosent i år og Dow Jones har steget 3,5 prosent. Teknologitunge Nasdaq har vist seg å bli en vinner og har steget hele 30,8 prosent.  

Pariahs åtte fond er disse: Vanguard Total Stock Market, Franklin FTSE United Kingdom og Franklin FTSE Japan ETF, Vanguard Real Estate, Fidelity MSCI Utilities Index, Fidelity MSCI Communications Services, Consumer Discretionary Select Sector, og Technology Select Sector.

Tech-vinner

En portefølje med disse forvalternes favorittinvesteringer, målt ved hjelp av åtte lett tilgjengelige ETF-er, er faktisk ned 2 prosent så langt i år.

Pariah Capital har tjent mest penger i år på teknologiaksjer (Technology Select Sector +37 prosent), kommunikasjonsaksjer (Fidelity MSCI Communication Services Index Fund +28 prosent) og forbrukeraksjer (Consumer Discretionary Select Sector +27 prosent. Alle de tre ble unngått av forvalterne i januar. 

Det tjente også gode penger på japanske aksjer (Franklin FTSE Japan Fund +16 prosent) og på amerikanske aksjer, begge deler var relativt upopulære blant de store pengene i januar. Begge har slått den globale indeksen.

Bare ett av Pariahs åtte valg har tapt penger så langt: Utilities-aksjer. Fidelity MSCI Utilities Index Fund har falt 5,4 prosent.

Hva med ekspertene? Blant deres favorittvalg i begynnelsen av året var bankaksjer (SPDR S&P Bank har siden falt 18 prosent), råvarer (iShares S&P GSCI Commodity Indexed Trust har falt 9,7 prosent) og energiaksjer (Energy Select Sector SPDR Fund har falt 8 prosent). Deres beste valg var et veddemål på Europa og SPDR EURO Stoxx 50 ETF har steget nesten 19 prosent, uten at det holdt. 

«Disse forvalterne er ikke dumme. Men de er dømt av sin situasjon. Nesten alle gikk på de samme skolene, leser de samme nyhetene og dataene og kjører de samme finansielle modellene. Så de kommer stort sett alle til de samme konklusjonene», skriver Arends.