<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bommet grovt – erkjenner én feil

Han ble kåret til verdens beste strateg i fjor, men hittil i år har Mike Wilson i Morgan Stanley ikke vært like heldig. Wall Streets største pessimist er fortsatt sikker på at nedturen kommer.

Publisert 20. juni 2023
Oppdatert 20. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 424 ord
PESSIMIST: Morgan Stanley-strateg Mike Wilson. Foto: Bloomberg

Morgan Stanleys sjefstrateg for amerikanske aksjer, Mike Wilson, har en stund markert seg som Wall Streets største pessimist, og ble sist oktober kåret til verdens beste strateg av Institutional Investor for sin treffsikre spådom om fjorårets kraftige børsfall.

Men hittil i 2023 har Wilson ikke vært like heldig, med Nasdaq opp over 30 prosent og S&P 500 opp nesten 15 prosent. Styrken i det amerikanske aksjemarkedet har overrasket strategen så mye at han har begynt å så tvil om meglerhusets analysemodell for selskapsresultater, melder Marketwatch.

– Ikke villedende

– Gitt at vi har tatt så feil om S&P 500 i år, har vi prøvd å avgjøre om modellen kan føre oss ut på ville veier, sier Wilson til nettstedet.

Like over nyttår spådde Wilson et fall i S&P 500 til 3.000–3.300 i løpet av første kvartal, men da Wall Street stengte 31. mars sto den brede indeksen i 4.109,31.

Strategens korte svar på om Morgan Stanley-modellene er villedende er likevel nei. 

– Faktisk inntjening har fulgt vår modell perfekt det siste året, noe som betyr at den ser ut til å fungere bra selv i dagens regime med høyere inflasjon – noe vi var bekymret for for et år siden, fortsetter han.

Wilson mener produsentprisene som kom inn svakere enn ventet i forrige uke – og ble hyllet av markedet – varsler et kraftig inntektsfall de neste fire månedene.

Erkjenner én feil

Én feil han likevel erkjenner overfor Marketwatch er vurderingen av hvilken effekt det ville få da president Joe Biden i mars utvidet innskuddsgarantien i USAs banker til å dekke alle innskudd uansett størrelse – og om dette var en slags pengepolitisk stimulans.

– Vi sa den gang at dette ikke var kvantitative lettelser (QE). Samtidig som dette er riktig teknisk sett – det vil si at Federal Reserve/Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) ikke kjøpte obligasjoner, men heller lånte ut penger til bankene midlertidig, tilførte det likviditet til systemet og tillot bankene å yte og forlenge kreditter, forklarer Wilson.

– Utfordrende cocktail

Denne likviditeten forsvinner med utstedelsen av statsobligasjoner etter enigheten om å heve gjeldstaket, hevder Morgan Stanley-strategen overfor nettstedet, og anslår at opptil 500 milliarder dollar vil finansieres av bankreserver.

– Historisk sett gjør aksjer det ikke bra når vi ser et slikt trekk i bankreservene. Kombinert med en svakere økonomisk vekst kan dette bli en utfordrende cocktail for aksjeinvestorer, konkluderer han.

Futureshandelen peker mot at S&P 500-indeksen åpner ned 0,3 prosent fra start i tirsdagens handel, etter mandagens feiring av Juneteenth – helligdagen USA innførte i juni for to år siden for å markere slutten på slaveriet.