<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekyl for boligbyggere

Aksjemarkedet forutså tilsynelatende tirsdagens overraskende sterke tall fra USAs boligmarked. I Europa steg Sanofi og Telecom Italia.

Publisert 20. juni 2023 kl. 16.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
Home builder USA Bloomberg

Tirsdag fikk vi overraskende høye tall for nye byggesøknader og -tillatelser i USA. I mai økte antallet nystartede byggeprosjekter med 21,7 prosent, mer enn noen gang siden oktober 2016. Byggeaktiviteten var særlig høy i leilighetsmarkedet. Mulige årsaker er få tilgjengelige brukte boliger for salg og lavere byggekostnader.

Pussig nok forutså aksjemarkedet rekylen, tross det seneste årets mange rentehevinger. Et indeksfond med amerikanse boligbyggeraksjer, iShares Home Construction ETF, har steget med mer enn 10 prosent hittil i juni. Opprettholdes avkastningen i ytterligere ti dager, blir dette fondets beste måned siden januar. Hittil i år utgjør avkastningen 34 prosent.

I Europa fikk Sanofi-aksjen et løft på 4 prosent. Den Paris-baserte farmasigiganten vant i en sak mot tyske Boehringer Ingelheim, som mener at Sanofi burde betale juridiske omkostninger knyttet til distribusjon av hjertemedisinen Zantac i USA. Sanofi overtok rettighetene til å markedsføre produktet i 2017. Det var i en periode et av USAs bestselgende legemidler, men i de seneste årene har tusenvis av brukere hevdet at det forårsaker kreft.

Telecom Italia steg med nesten 1 prosent, etter en melding om at konsernet forhandler med KKR om salg av sitt telefoninett for opptil 23 milliarder euro. Private equity-firmaet la inn et ikke-bindende bud allerede i februar. Telecom Italia ønsker å kvitte seg med nettet for å frigjøre kontanter og nedbetale gjeld.

For øvrig var de mange av de store børsindeksene ned tirsdag ettermiddag, delvis grunnet skuffende stimulansgrep i Kina. Fortsatt er investorenes optimismen imidlertid skyhøy. Ved utgangen av forrige uke signaliserte markedet for terminkontrakter på S&P 500 og Nasdaq 100 at troen på børsoppgang var større enn noen gang siden 2010, ifølge Citigroup.

I tillegg ligger CNNs «frykt og grådighets»-måling nå på 80, der alt fra 75 til 100 regnes som «ekstrem grådighet». Indeksen har holdt seg i dette området i over en uke.