<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Regjeringsavgjørelse sendte aksje til værs

Regjeringens beslutning om å åpne for gruvedrift på havbunnen sendte Green Minerals opp 83 prosent på Oslo Børs. Hovedindeksen steg 0,2 prosent til 1.234 poeng.

Publisert 20. juni 2023 kl. 16.30
Oppdatert 20. juni 2023 klokken 17.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 422 ord
Tor Olav Trøim har lastet opp i flyselskapet Norse Atlantic. Foto: Eivind Yggeseth

Saken oppdateres

Oljeprisen snudde ned i løpet av handelsdagen. Prisen på et fat med nordsjøoljen Brent var da Oslo Børs stengte ned med 1,4 prosent, til 75 dollar fatet. WTI-oljen falt 1,4 prosent til 70 dollar fatet. Prisen på TTF-gassen fortsetter å skyte i været, og steg med 10,8 prosent til 38,66 euro per megawatt.

I løpet av handelen steg Equinor-aksjen med 0,8 prosent til 321,60 kroner, Aker BP-aksjen falt 0,5 prosent til 257,20 kroner, og Vår Energi falt 0,3 prosent til 27,68 kroner per aksje.

Bevegelser

Dagens største taper på børsen var Havila Kystruten , som på fredag rapporterte om et underskudd på 203 millioner kroner i første kvartal . Etter børsslutt mandag fulgte selskapet opp med å annonsere en kriseemisjon til 78 prosent rabatt

Det gjøres for å innløse gjelden til det russiske leasingselskapet som opprinnelig finansierte skipene og til det tyrkiske verftet som har bygd dem.

En forutsetning for emisjonen er at selskapet får låne 3,8 milliarder kroner til en skyhøy rente. 

Aksjekursen kollapset tirsdag med en nedgang på 75 prosent til 1,23 kroner. 

På den andre siden av skalaen var Green Minerals som tirsdag steg 83 prosent til 6,38 kroner per aksje. Nyheten som utløste oppgangen var at regjeringen tirsdag annonserte at de åpner for mineralutvinning på den norske havbunnen. Det har Green Minerals spesialisert seg på. 

Everfuel stanset bruken av alle hydrogenhengere etter en ventilfeil førte til lekkasje. Bruksstansen får en negativ innvirkning på distribusjon av hydrogen til Everfuels kunder og tankstasjoner. Aksjen falt tirsdag 13,6 prosent.

Hexagon Purus har levert hydrogenhengere til Everfuel. Selskapet ser imidlertid ingen større finansiell effekt fra Everfuels beslutning om å stanse bruken av trailerne, ifølge TDN Direkt. Hexagon Purus-aksjen falt likevel med 3 prosent til 21,30 kroner.

Nordea Markets oppgraderte anbefalingen av Nordic Semiconductor fra salg til kjøp, og satte et kursmål på 160 kroner. Nod-aksjen steg 4,2 prosent til 137,95 kroner.

Tor Olav Trøim har lastet opp med aksjer for 6,3 millioner kroner i flyselskapet Norse Atlantic. Den 15. juni kjøpte Trøim blant annet 300.000 aksjer. I tillegg annonserte Norse tirsdag at de hadde gjennomført sin første flyvning mellom Roma og New York JFK.

Norse-aksjen steg 1,2 prosent i løpet av handelsdagen, mens Norwegian-aksjen falt 2,4 prosent.

Bloomberg meldte tirsdag at Crayon har hyret rådgivere for å finne en kjøper. Aksjekursen til selskapet falt 1,6 prosent i løpet av handelsdagen, til 118,60 kroner.

Subsea 7 s DOF-bud til 35 kroner per aksje, er kun 25 prosent over en lav noteringskurs. Investor Svend Egil Larsen, som selv eier DOF-aksjer, mener budet er altfor lavt og må opp til 50 kroner. Subsea 7-aksjen steg tirsdag 1 prosent til 112,70 kroner stykket.