<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har tapt 170 mill. – nå vil Fredriksen ha mer

John Fredriksen-fondet Aeternum Capital tok først en stor jafs av Elektroimportøren-emisjonen. Nå laster de opp enda mer.

Publisert 27. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 482 ord
PÅFYLL: John Fredriksens fond Aeternum Capital har tapt nærmere 170 millioner kroner på Elektroimportøren, men fyller fortsatt på med aksjer. FOTO: Thomas Bjørnflaten

 

Et kursfall på nær 60 prosent fra nyttår skremmer ikke John Fredriksen-fondet Aeternum Capital.

Fondet, ledet av forvalter Vegard Søraunet, har tirsdag kjøpt 826.099 aksjer i Elektroimportøren til kurs 19,80 pr. aksje. Dermed ble totalsummen for kjøpet vel 16,4 millioner kroner. 

Fredriksen-fondet eier nå nær 6,6 millioner aksjer i selskapet, der de nå er desidert største eier med 24,5 prosent av aksjene.

Tidligere i juni sendte Elektroimportøren ut et resultatvarsel med en tilhørende emisjon  på 120 millioner kroner, fordi selskapet var i ferd med å bryte lånebetingelsene i andre kvartal. En av årsakene var at de har et lager fylt av Easee-ladere verdt 21 millioner kroner.

Aeternum Capital tok nesten halvparten av de utstedte aksjene i emisjonen, som ble gjort til en rabatt på over 20 prosent. Fondet ble tildelt 2,2 millioner aksjer for rett under 50 millioner kroner.

Falt 30 prosent siste 14 dager

Dagens kjøp var likevel langt billigere enn tilbudskursen de fikk i emisjonen. Elektroimportøren-aksjen stod i 29,40 kroner før emisjonen, mens Aeternum Capital kjøpte for 23,00 kroner pr. aksje. Siden emisjonen ble kunngjort 15. juni er kursfallet på tunge 31,6 prosent.

Siden toppen i mai 2021 har aksjen stupt nær 80 prosent. Den gangen stod aksjekursen i 93,00 kroner.

Fondet ble startet i 2021, utelukkende med kapital fra John Fredriksen. Deretter fulgte en drøss andre rike nordmenn, som Egil Stenshagen og Jan Petter Collier. I oktober i fjor var rundt 30 familier med i fondet, der minimumsinnsatsen er 25 millioner kroner. 

Aeternum Capital har investert over 300 millioner kroner i Elektroimportøren, en post som nå er redusert til en verdi på like over 130 millioner kroner.

STOREIER: Aeternum Capital, som styres av forvalter Vegard Søraunet, har vært på eiersiden i Elektroimportøren lenge. Foto: Ivan Kverme

Finansavisen har forsøkt å kontakte Vegard Søraunet, så langt uten hell.

– Helt klart surt

I likhet med XXL har også Elektroimportøren slitt med et stort varelager.  Elbilladere stod for 10 prosent av selskapets omsetning i fjor, og Easee-lageret verdt 20 millioner blir nå svært vanskelig å selge ettersom det kan gå mot omsetningsforbud i hele EØS.

Odin Forvaltning kom inn på eiersiden i Elektroimportøren i februar i fjor, da de kjøpte 1,5 millioner aksjer for 75 kroner stykket.

I ettertid kjøpte fondet seg opp i markedet på lavere kurser, men likevel høyt over dagens pris. Forvalter Atle Hauge innrømmet at han ble tatt på sengen av emisjonen i midten av juni.

– Vi er langsiktige, men det er aldri gøy når det blir slike prosenter som det. Av og til blir det sånn. Det er en liten del av fondet, men det er helt klart surt, sa Hauge til Finansavisen.