<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lagarde: – Vi kan ikke vike

Sjef for den Europeiske sentralbanken Christine Lagarde ser ingen rentetopp i den nærmeste fremtid. 

  Publisert 27. juni 2023 kl. 12.28
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 207 ord
  HENDNE FULLE: Christine Lagarde fortsetter kampen mot inflasjon. Foto: Bloomberg

  –Det har vært fremgang i prosessen med å få ned inflasjonen, men med vedvarende inflasjon kan vi ikke nøle, og kan ikke si at vi har beseiret inflasjonen ennå, sier Lagarde. 

  Lagarde trekker frem to usikkerhetsmomenter som vil avgjøre hvor lenge, og hvor høyt renten må settes opp. Den første faktoren er hvor vedvarende inflasjonen vil være, på bakgrunn av dette kan ikke Lagarde si når når rentetoppen er nådd melder TDN Direkt. 

  Den andre faktoren er usikkerhet tilknyttet hvor hurtig effekten av rentehevingene blir synlige i økonomien. Inflasjonen i mai var 6,1 prosent, dette var ned fra 7 prosent i april, men det er fortsatt et godt stykke unna sentralbankens mål om inflasjon på 2 prosent. 

  For tidlig 

  Inflasjonen er vedvarende fordi den nå jobber seg gjennom økonomien i faser ved at ulike aktører sender kostnadene videre til hverandre sier Lagarde. Siden juli 2022 har den europeiske sentralbanken økt styringsrenten til 4 prosent, til sammenlikning er den norske styringsrenten på 3,75 prosent etter den siste doble rentehevingen. 

  I møte med kritikk om at rentehevingene kan sakke økonomien betydelig svarer sentralbanksjefen det er for tidlig å ta stilling til denne type vurderinger.