<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Wall Street åpner ned

Wall Street tar en pust i bakken etter tirsdagens oppgang, men reagerer ikke nevneverdig på at Fed varsler flere renteøkninger (oppdatert 18.46).

Publisert 28. juni 2023 kl. 15.32
Oppdatert 28. juni 2023 klokken 18.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 470 ord
FALL FRA START: For Wall Street torsdag. Foto: Bloomberg

Wall Street trekker nedover onsdag etter tirsdagens oppgang.

Etter en halvtimes handel er Dow Jones ned 0,3 prosent til 33.824,30, S&P 500 faller 0,2 prosent til 4.369,40, mens Nasdaq går marginalt tilbake til 13.552,85.

Oljelagre sender prisen opp

De amerikanske råoljelagrene falt 9,6 millioner fat i forrige uke til 453,7 millioner fat. Det viser statistikk fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, onsdag.

På forhånd var det ventet at lagrene skulle være ned 1,8 millioner fat, ifølge Trading Economics.

Brent-oljen er opp 2,1 prosent til 73,80 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 2,4 prosent til 69,36 dollar.

Exxon Mobil er opp 1,0 prosent, mens Chevron er opp 0,7 prosent. Equinor stiger 0,8 prosent til 28,98 dollar pr. aksje på Wall Street-børsen.

Halvledere tynger

Sistnevnte tynges av halvlederaksjer etter et oppslag i Wall Street Journal om at Biden-administrasjonen forbereder ytterligere restriksjoner på salg av kunstig intelligens-kritiske chips til Kina.

Nvidia faller 1,5 prosent og Advanced Micro Devices 0,2 prosent. Førstnevnte er likevel opp mer enn 160 prosent så langt i år.

Ellers i teknologisektoren stiger Pinterest 5,8 prosent til 27,90 dollar etter at Wells Fargo har oppgradert aksjen fra nøytral til overvekst og høynet kursmålet fra 23 til 34 dollar.

Utslagene på Dow Jones er heller beskjedne, men blant de 30 komponentene er det også en teknologiaksje som utmerker seg mest negativt. Intel faller 1,4 prosent.

Beste på 40 år

Optimismen rundt Nvidia spesielt og kunstig intelligens generelt har bidratt sterkt til at Nasdaq nå styrer mot sitt beste første halvår på 40 år, med nesten 30 prosent oppgang.

Den bredere S&P 500-indeksen er opp 14 prosent hittil i 2023, også hjulpet av et fåtall teknologiaksjer.

– Vi ser denne serien med høyere topper og høyere bunner. Jeg ville ikke kalle det et momentum-marked; kanskje begynner vi å bevege oss litt i den retningen, men det er definitivt et trendmarked, sa styreleder Jeff deGraaf i Renaissance Macro Research til CNBC tirsdag. 

Han mener det er en positiv indikator at sykliske sektorer som teknologi og industri viser vei i oppgangen.

– Det er ganske gode, vanntette indikasjoner på at du er i et bullmarked, fortsatte deGraaf.

Powell i aksjon

På makrofronten følger investorer sentralbankkonferansen i portugisiske Sintra der Federal Reserve-sjef Jerome Powell onsdag deltar i en paneldebatt med andre sentralbanksjefer.

– Holder Powell seg til den seneste tidens haukete uttalelser, bør det virke negativt inn på aksjer på kort sikt, sa analytiker James Harte i TickMill Group til Marketwatch i forkant.

Og Fed-sjefen har nettopp gjentatt sitt haukete syn. Han varsler ifølge CNBC at kampen mot inflasjonen vil fortsette, og forventer flere renteøkninger – muligens i et aggressivt tempo.

– Det vil komme flere innstramninger. Den virkelige driveren er det veldig sterke arbeidsmarkedet, sa han.

Reviderte tall for den amerikanske varehandelsbalansen viste et underskudd på 91,1 milliarder dollar i mai, mot reviderte 97,1 milliarder dollar i underskudd måneden før.

Samtidig viste foreløpige tall at grossistlagrene i USA falt 0,1 prosent fra april til mai.