<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utbyttefest for Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkke mater ut utbytter fra sitt toppselskap. I fjor ble det tatt ut nye 800 millioner kroner.

Publisert 30. juni 2023 kl. 07.12
Oppdatert 30. juni 2023 klokken 13.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 380 ord
UTBYTTEREGN: Kjell Inge Røkke tok ut over 400 millioner ekstra i utbytter fra toppselskapet i fjor. Foto: Iván Kverme

Ferske tall for fjoråret viser at Sveits-investoren tok ut 873 millioner kroner fra The Resource Group (TRG) i fjor, hvorav 400 millioner kroner var ekstraordinære utbytter. Dermed fortsettere moldenseren trenden fra i fjor, da det ble tatt ut 500 millioner kroner i tilleggsutbytte.

Røkke-konsernet gikk på dundrende underskudd med 600 millioner kroner i 2022. Året før viste tallene et overskudd på 1,4 milliarder kroner. 

Tapet skyldes nedskrivninger i oljeselskapet TRG Energy på 960 millioner og et lån på 949 millioner kroner etter tilbakelevering av en oljelisens i Ghana. I mars ble det kjent at Røkke legger fra seg oljesatsingen i det afrikanske landet etter store investeringer. Det negative resultatet motvirkes av mottatt utbytte.

9 milliarder i egenkapital

Totalt endte TRG-konsernets driftsinntekter i fjor på 26,5 milliarder kroner, viser regnskapet.

I konsernet inngår blant annet oljeselskapet Aker BP, det grønne investeringsselskapet Aker Horizons, rederiet Solstad Offshore og krillsatsingen Aker BioMarine. Økningen i inntekter skyldes gevinst fra Aker BP, salg av aksjer i REC Silicon og økte driftsinntekter i Aker Horizons, skriver styret i årsberetningen.

Samtidig hadde konsernet betydelig høyere driftskostnader i 2022 enn året før. De beløp seg til 14,9 milliarder kroner, opp fra 8,9 milliarder kroner året før. Egenkapitalen i TRG er nå på 9,1 milliarder kroner, ned fra 10,5 milliarder kroner ved utgangen av 2021. Gjelden beløp seg til 2,3 milliarder kroner, opp vel 100 millioner fra året før.

På konsernnivå er egenkapitalen på 56 milliarder kroner av totale eiendeler på over 100 milliarder kroner.

Startet Sveits-bølge

I september i 2022 valgte Røkke å flytte til Sveits, noe som skulle vise seg å starte en bølge av rike nordmenn som flyttet utenlands. Siden har debatten om norsk beskatning rast.

– Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted – det er hverken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa, forklarte Røkke den gang.

Han varslet samtidig at familieselskapet TRG og børsnoterte Aker ville fortsette som før med norsk forankring.

I 2020 avsto Røkke fra å ta ut utbytte, mens i 2021 tok han ut litt over 500 millioner kroner.

Fjorårets utbytte på nær 900 millioner er imidlertid ikke rekorden hans. I 2019 tok han ut nær 1,3 milliarder kroner.