<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Witzøe var bare timer unna å flytte til Sveits

Det var under tolv timer til flyet til Sveits gikk, så så ombestemte Norges rikeste seg, skriver NRK.

  Publisert 6. juli 2023 kl. 07.42
  Oppdatert 6. juli 2023 klokken 08.36
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 352 ord
  NORGES RIKESTE: Gustav Magnar Witzøe er arving av fiskeoppdrettsselskapet Salmar. Foto: NTB

  Leiligheten i Lugano i Sveits stod klar, og flyet gikk om under tolv timer. I oktober i fjor var Norges rikeste på vei til å flytte ut av Norge, slik mange velstående nordmenn har gjort de siste månedene.

  – Alt var klart. Alt virket riktig. Jeg ble igjen fortalt at det var riktig for alle virksomhetene vi eier. Men at det selvsagt var opp til meg, sier Gustav Magnar Witzøe i et sjeldent intervju med NRK.

  Witzøe er sønnen til Gustav Witzøe, som grunnla laksegiganten Salmar. I 2011 overførte faren nær alle aksjer i holdingsselskapet Kverva til sønnen. Selv sitter gründeren igjen med under én prosent, men eier alle A-aksjene, og har dermed fortsatt full kontroll over livsverket sitt.

  Gustav Magnar hadde 19,8 milliarder kroner i ligningsformue i 2021. Kapital har beregnet at far og sønn i 2022 til sammen hadde 50,6 milliarder kroner i reell formue.

  Måtte prioritere

  Ifølge NRK forteller Witzøe at det finnes et Excel-ark som viser hvor mange millioner han kunne spart om han flyttet til Sveits.

  – Derfor sa alle at jeg burde flytte. Til Sveits, altså. Og det faderlig fort. Det skulle skje før statsbudsjettet ble lagt frem.

  Men så snudde 30-åringen på hælen, og bestemte seg for å skrote flytteplanene. Til kringskasteren forklarer han at han skjønte hvor få dager han kunne være i Norge dersom han flyttet.

  Selv om Witzøe har fått overført det meste av eierskap i Salmar, kommer han ikke til å være en del av driften, uttalte faren til Intrafish tidligere i år. Witzøe bor i Trondheim og satser for fullt på en modellkarriere.

  – Foreløpig konklusjon

  Gustav Magnar Witzøe sier ingenting er hugget i stein. Faren Gustav Witzøe vil ikke kommentere prosessen med å forberede flytting til Sveits.

  – Den foreløpige konklusjon er å bli boende, selv om arbeidskapitalen til selskapene vi er medeiere i og industriene i Norge hver dag tappes for over en million kroner i skatt på grunn av norsk bosted, noe de hadde sluppet hvis eierne for eksempel hadde bodd i Sverige eller Danmark, sier han til NRK.