<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skader for 7,5 milliarder etter opptøyer

Opptøyene i Frankrike har gitt hodebry for forsikringsselskapene. 

Publisert 11. juli 2023 kl. 10.26
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 200 ord
KAOS: Fransk politi står overfor en betent situasjon.  Foto: AFP

En politimann skjøt og drepte en 17 år gammel gutt i Frankrike i slutten av juni. Det har ført til voldsomme opptøyer i landet og flere franske byer har innført portforbud i frykt for flere netter med uroligheter.

Over 40.000 politifolk har blitt rekvirert for å forsøke å holde opptøyene under kontroll. Brente biler, brannbomber og knuste butikkvinduer viser at tiltakene har vært langt fra tilfredsstillende. På én natt ble 150 personer arrestert. 

Hele 11.300 krav om erstatning fra opptøyene i Frankrike hadde blitt innlevert, med en samlet kostnad på 650 millioner euro – tett oppunder 7,5 milliarder kroner – opplyser det franske forsikringsforbundet France Assureurs tirsdag.

Antallet krav har doblet seg sammenlignet tall fra bare fire dager tidligere, ifølge France Assureurs. Kravene for kommersielle eiendommer utgjør 55 prosent av den totale verdien, mens kravene for offentlige eiendommer utgjør 35 prosent.

Kravene er av svært forskjellige fra opptøyene i 2005, da kjøretøyskader og branner sto for 82 prosent av kravene, med en samlet kostnad på 204 millioner euro – 2,4 milliarder kroner. 

Den gang var grunnen til opptøyene at politiet sjekket opp et potensielt innbrudd og en ungdomsgjeng stakk for ikke å bli tatt. Tre av dem gjemte seg i en elektrisk transformatorstasjon, og to av dem døde av elektrosjokk.