<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Setter av 50 milliarder til oppkjøp

Exxon Mobil legger 4,9 milliarder dollar på bordet for Denbury.  

Publisert 13. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 299 ord
MYE RØR: Exxon Mobil har kjøpt Denbury, som eier den lengste C02-rørnettverket i USA og som strekker seg over 2.000 kilometer.  Foto: Bloomberg

Exxon Mobil har inngått en bindende avtale om kjøpe Denbury, et selskap som utvikler løsninger for karbonfangst, bruk og lagring (CCS) og forbedret oljeutvinning, melder selskapet torsdag. 

Oppkjøpet vil skje i form av aksjer og er verdsatt til 4,9 milliarder dollar, tilsvarende 89,45 dollar per aksje som er basert på ExxonMobils sluttkurs den 12. juli. I henhold til avtalen vil aksjonærene i Denbury motta 0,84 aksjer i ExxonMobil for hver aksje i Denbury.

USAs lengste rørnettverk med CO2

Denbury, som har hovedkontor i Plano, Texas, utvikler CCS-løsninger, og oppkjøpet har som mål å styrke ExxonMobils lavkarbonvirksomhet. Selskapet spesialiserer seg på å bruke karbondioksid til å utvinne olje fra gamle brønner og blir derfor sett på som en attraktiv ressurs for store oljeselskaper og andre store energiselskaper som begynner å satse større på miljø og ESG. 

Gjennom transaksjonen ønsker ExxonMobil å betjene ulike sektorer med omfattende tilbud innen karbonfangst og -lagring, samtidig som selskapet opprettholde posisjonen som en ledende energileverandør.

Denbury står også bak største eide og drevne CO2-rørledningsnettverket i USA, som strekker seg over 1.300 miles (ca. 2.092 kilometer). Dette inkluderer nesten 925 miles (ca. 1.487 kilometer) med CO2-rørledninger gjennom Louisiana, Texas og Mississippi – områder hvor de har betydelige CO2-utslipp.

Inkluderer også oljefelt

Dette håper ExxonMobil å kunne dra nytte av, og at denne satsningen vil kunne legge grunnlaget for flere lavkarbonverdikjeder, inkludert CCS, hydrogen, ammoniakk, biodrivstoff og direkte luftfangst, skriver selskapet i pressmeldingen.  

I tillegg til CCS-løsninger, innbærer oppkjøpet også at Exxon Mobil får tilgang til Denburys aktiviteter innen olje- og naturgass ved Gulfkysten og Rocky Mountain. Disse aktivitetene skal visstnok ha påviste reserver på over 200 millioner fat oljeekvivalenter og har en nåværende produksjon på 47.000 fat oljeekvivalenter per dag. 

Styrene i begge selskapene har enstemmig godkjent transaksjonen, men oppkjøpet må også godkjennes av aksjeeierne i Denbury som er forventet å stemme over saken i fjerde kvartal.