<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dow Jones i grønt territorium etter sterke kvartalstall

Mens NASDAQ og S&P 500 drar Wall Street ned, forblir Dow Jones i grønt territorium etter sterke kvartalstall fra noen av de største bankene og selskapene.

Publisert 14. juli 2023 kl. 22.07
Oppdatert 17. juli 2023 klokken 08.52
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 504 ord
FREDAG: Wall Street slet med å finne retning fredag. Foto: Kmiragaya | Dreamstime.com

Denne uken har Wall Street hatt en sammenhengende oppgang i fire dager. Mens alle tre nøkkelindeksene steg i åpningsminuttene på New York-børsen, snudde to av dem nedover og endte i rødt territorium ved stengetid. 

Teknologitunge NASDAQ avsluttet dagen ned 0,2 prosent til 14.113,70, mens den brede S&P 500 fulgte etter med en nedgang på 0,1 prosent til 4.505,42 poeng. Imidlertid opplevde industriindeksen Dow Jones en oppgang på 0,3 prosent til 34.509,03 poeng etter sterke kvartalstall fra noen av de største bankene og selskapene fredag.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 3,76 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, synker 2,5 prosent til 13,2.

«Konsumentenes økonomi er fortsatt sunn, og forbrukerne fortsetter å bruke penger, selv om det skjer litt langsommere. Arbeidsmarkedet har svekket seg noe, men sysselsettingsveksten er fortsatt sterk», sa JPMorgan-sjef Jamie Dimon i en uttalelse, ifølge MarketWatch

Bevegelser

Fredag leverte flere av de amerikanske storbankene sterke kvartalstall og steg ved børsåpning.

JPMorgan Chase knuste forventningene for andre kvartal. I løpet av kvartalet hadde investeringsbanken en omsetning på 42,4 milliarder dollar mens justert resultat pr. aksje var på 4,37 dollar. Ifølge CNBC var det ventet en omsetning på 38,96 milliarder dollar og et resultat pr. aksje på 4 dollar. Aksjen endte opp 0,6 prosent til 149,77 dollar.

Citigroup fikk et justert resultat på 1,37 dollar pr. aksje i andre kvartal 2023, med en omsetning på 19,4 milliarder dollar. Dette var over forventningene og sendte aksjen opp 1,1 prosent ved åpningsminuttene. Likevel endte aksjen ned 4 prosent til 45,78 dollar ved stengetid. 

Også storbanken Wells Fargo slo forventningene for andre kvartal. Omsetningen økte med 20,5 prosent til 20,53 milliarder dollar, mot 17,04 milliarder dollar i andre kvartal i fjor. På forhånd var det ventet 20,12 milliarder dollar i omsetning. Til tross for at aksjen steg 2,1 prosent ved børsåpning, endte aksjen ned 0,3 prosent til 43,60 dollar. 

Forsikringsgiganten UnitedHealth steg med hele 7,3 prosent til 480,17 dollar etter å ha rapportert bedre enn forventede resultater og hevet guidingen for resten av året. 

Makro

Den siste tiden har det rent inn med overraskende tall fra USA som underbygger en sterk økonomi. Prispresset avtar mer enn ventet og arbeidsledigheten er fremdeles lav. Arbeidsledigheten kom inn på 3,6 prosent, mens lønnsveksten kom inn høyere enn ventet.

–Så lenge økonomien er sterk, ser jeg ingen grunn til at folk skal selge aksjene sine, sa Steve Eisman, som nå er senior porteføljeforvalter hos Neuberger Berman.

I likhet med onsdagens KPI-tall, kom torsdagens PPI-tall inn lavere enn ventet. Dette sendte rentene og dollaren videre ned. Roger Berntsen skrev i en oppdatering fra Nordnet at lavere renter er positivt for aksjemarkedet generelt, og da spesielt vekstaksjer.

Oljemarkedet

Brent-oljen, også kalt nordsjøolje, er ned 2,3 prosent til 79,61 dollar fatet ved stengetid på Wall Street. Den amerikanske WTI-oljen er ned 2,2 prosent til 7,23 dollar.

Til tross for dagens nedgang, har oljeprisene denne uken opplevd en tredje uke med økning. Dette skyldes blant annet tilbudsforstyrrelser i Libya og Nigeria. Torsdag ble flere oljefelt i Libya stengt som følge av protester i landet. Ifølge kilder fra Bloomberg News vil produksjonen gradvis bli stanset ved Sharara-feltet. Dette kommer etter at El Feel-feltet også ble påvirket av demonstrasjoner i landet.