<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blodbad i telekomsektoren

Skuffende guiding senket Nokia-kursen fredag. Også Ericsson-aksjen stupte, tross overraskende høy inntjening, mens JPMorgan og Wells Fargo steg.

  Publisert 14. juli 2023 kl. 16.26
  Oppdatert 17. juli 2023 klokken 12.18
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 293 ord
  HOPPSAN!: Ericsson-aksjen stupte fredag, selv om toppsjef Borje Ekholm la frem overraskende sterke topp- og bunnlinjetall for andre kvartal. Foto: Bloomberg

  Ericsson var blant fredagens europeiske børstapere. Aksjekursen stupte 10 prosent, etter at telekomkonsernet la frem tall for andre kvartal. Driftsresultatet krympet med 62 prosent fra samme periode året før, tross 3 prosent inntektsvekst. Både topp- og bunnlinjen var imidlertid noe bedre enn ventet. Ericsson opplyste at svak etterspørsel i Nord-Amerika delvis oppveies av solid omsetning i India.

  Nokia bommet derimot på analytikernes inntektsforventninger, og i tillegg ble guidingen for 2023 senket. Aksjekursen sank med 10 prosent, til det laveste nivået siden april 2021. Den store utfordringen er at teleoperatører utsetter investeringer som følge av resesjonsfrykt.

  I USA var BlackRocks aksjekurs ved firetiden ned med godt over 1 prosent. Paradoksalt oversteg forvaltningsgigantens inntjening på 9,28 dollar per aksje konsensusestimatet med 83 cent, mens topplinjen på 4,46 milliarder dollar var 10 millioner dollar bedre enn ventet.

  Det var mer fart i USAs banksektor, som tjener på renteoppgang og fortsatt solid utlånsvekst. Både JPMorgan Chase og Wells Fargo  la frem overraskende høye inntekts- og inntjeningstall for andre kvartal. Førstnevntes toppsjef, Jamie Dimon, tilføyde at USAs økonomi fremdeles er i god form. JPMorgan drar også nytte av sitt «røverkjøp» av den kollapsede banken First Republic. Fredag ettermiddag var JPMorgan-aksjen opp med nesten 2 prosent, mens Wells Fargo-kursen sto på stedet hvil.

  På makrofronten ble det kjent at Tysklands produsentprisindeks siden juni i fjor sank med 2,9 prosent, mer enn noen gang på tre år. Det månedlige fallet utgjorde 0,2 prosent. I samme periode steg den årlige konsumprisveksten fra 6,1 prosent til 6,4 prosent.

  Det er verdt å merke seg at mye av den seneste tidens disinflasjon skyldes det kraftige oljeprisfallet frem til utgangen av andre kvartal. Fra årets foreløpige bunn den 28. juni har Brentprisen imidlertid bykset med 13 prosent, noe som innebærer at vi trolig også har fått en rekyl i inflasjonen.