<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verre utsikter i eurosonen

Nye PMI-målinger legger en demper på humøret blant Europas investorer. Ryanair og Philips fikk kraftige kursfall, tross overraskende sterke kvartalsrapporter.

Publisert 24. juli 2023 kl. 16.39
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
LEVERTE SKYHØY VEKST: Skuffende guiding for resten av regnskapsåret bidro imidlertid til at Ryanair-kursen falt mandag. Foto: Bloomberg

Den nye sommeruken åpnet med ytterligere bevis på at Europa er inne i en stagflasjon. Eurosonens BNP krympet i både fjerde kvartal og første kvartal, og ferske PMI-tall viser at nedturen fortsetter. En indeks som omfatter områdets næringsliv sank i juli til 48,9,  ned fra 49,9 i juni og 0,7 punkter verre enn ventet. Fallet i industriordrer var det største siden kriseåret 2009. Et lyspunkt var tjenesteytende sektor, som fortsatt vokser, om enn skuffende lite og mindre enn i forrige måned.

PMI-rapporten bidro til en svakere eurokurs samt lavere lange renter og et beskjedent børsfall i Europa. Ryanair-kursen stupte nesten 9 prosent, selv om den irske lavprisaktøren la frem overraskende sterke topp- og bunnlinjetall for sitt seneste regnskapskvartal. Høyere billettpriser og flere reisende bidro til at driftsinntektene steg med hele 40 prosent fra samme periode i fjor, mens nettoresultatet ble nær firedoblet. Toppsjef Michael O'Leary nedjusterte imidlertid sitt anslag for dette regnskapsårets trafikk fra 185 millioner til 183,5 millioner, som følge av forsinkede leveranser av nye Boeing-fly. Han tror også at prisøkningene blir mindre enn før, gitt at folks kjøpekraft  svekkes av renteoppgang og inflasjon.

Det gikk nesten like ille med Philips. Både topp- og bunnlinjen oversteg analytikernes forventninger med god margin, men aksjekursen sank likevel med 6 prosent. Et problem er at produsenten av helserelatert teknologi nå har hatt fire kvartaler på rad med fallende bestillinger. Ledelsen erklærte at markedsforholdene ligger an til å forbli usikre i en periode.

I USA var Domino's Pizzas aksjekurs tilnærmet uendret ved firetiden mandag. Pizzagiganten tjente uventet mye, selv om inntektene bommet på konsensusestimatet. Omsetningen krympet med 3,8 prosent, tross høyere priser og flere restauranter. Justert for valutaendringer var det imidlertid snakk om en vekst på 5,8 prosent. Selskapet tror dessuten at en ny leveranseavtale med Uber vil få fart på salget.