<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Positive overraskelser på rekke og rad

GM, GE, Xerox, Unilever og Adidas var blant selskapene som la frem overraskende sterke tall tirsdag. Ikke alle fikk kursløft.

Publisert 25. juli 2023
Oppdatert 25. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
TUNGVEKTER: General Motors leverte imponerende omsetningsvekst i andre kvartal. Foto: Bloomberg

General Motors var blant de store selskapene som tirsdag la frem overraskende sterke topp- og bunnlinjetall for andre kvartal, i tillegg til å oppjustere sin guiding for hele året. Bilprodusenten meldte dessuten om uventet store kostnadskutt. Utgiftene skal nå reduseres med 3 milliarder dollar innen utgangen av neste år, mot tidligere planlagt 2 milliarder dollar. De gode resultatene skyldtes blant annet store prisøkninger, sterk etterspørsel og kapitaldisiplin. Tirsdag ettermiddag var GM-kursen likevel ned med 2 prosent.

For Spotify ble nedturen på godt over 12 prosent. Strømmetjenesten økte antallet betalende abonnenter med imponerende 10 millioner, til i alt 220 millioner, men tror prisøkninger vil dempe veksten i tredje kvartal. Inntektene steg med 11 prosent, men var likevel noe lavere enn analytikernes forventninger.

Enda verre gikk det med våpen- og flyprodusenten Rtx, tidligere Raytheon, som stupte nesten 15 prosent. Både topp- og bunnlinjen oversteg konsensusestimatet, og guidingen for 2023 ble jekket opp. Det brutale kursfallet skyldtes en melding om at datterselskapet Pratt & Whitneyen har oppdaget en defekt i enkelte av sine flymotordeler. Problemet innebærer at rundt 200 av dem må byttes ut innen midten av september i år, med dertil store kostnader.

I Europa la Adidas frem enkelte foreløpige tall, men det fullstendige regnskapet blir ikke publisert før 3. august. Salget krympet noe mindre enn analytikerne hadde sett for seg, hovedsakelig fordi det har vært lettere å kvitte seg med Yeezy-sko enn tidligere antatt. Samtidig bedret bruttomarginen seg. Aksjekursen steg med 5 prosent.

For øvrig gjode også konglomeratet General Electric, malingprodusenten Sherwin-Williams, Xerox og dagligvaregiganten Unilever det bedre enn ventet. Samtlige ble belønnet med kursløft på 4-9 prosent.

Blant dem som skuffet på enten inntekts- eller inntjeningssiden fant vi telekomkonsernetVerizon, matvareprodusenten ADM, glassteknologiselskapet Corning og fondsforvalteren Invesco. I denne gruppen var sistnevnte den største taperen, med et kursfall på 4 prosent.