<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

BMW og Norwegian Cruise Line får juling

En setning i en pressemelding og litt skuffende guiding for tredje kvartal bidro til brutale kursfall tirsdag.

Publisert 1. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
INFLASJON OG LEVERANDØRPROBLEMER: BMW var blant tirsdagens europeiske børstapere. Foto: Bloomberg

Kvartalsrapportene fortsetter å renne inn, og tirsdag la blant andre Norwegian Cruise Line, Uber, Pfizer, Caterpillar, Merck, Marriott, BP og HSBC frem ferske regnskap.

Av disse var HSBC en børsvinner i Europa, med en kursoppgang på rundt 2 prosent. Gigantbanken slo analytikernes topp- og bunnlinjeestimat med god margin, og i tillegg skal aksjer for opptil 2 milliarder dollar kjøpes tilbake i løpet av de neste tre månedene. HSBC bokførte blant annet en gevinst på 1,5 milliarder dollar i forbindelse med oppkjøpet av Silicon Valleys britiske virksomhet. Også kostnadskutt og renteoppgang bidro til å løfte nettoresultatet.

Tyske BMW fikk derimot et kursfall på 4 prosent. Bilprodusenten offentliggjør sin seneste kvartalsrapport på onsdag, men meldte allerede tirsdag at årets salg og lønnsomhet ligger an til å bli bedre enn tidligere antatt. Ledelsen venter nå en «solid vekst» i billeveransene, heller enn «litt vekst». Intervallet for EBIT-marginen ble krympet fra 8-10 prosent til 9-10 prosent, mens avkastning på kapitalen burde bli 18-22 prosent i stedet for 15-20 prosent. Helt nederst i pressemeldingen befant det seg imidlertid en setning om stigende kostnader og vedvarende problemene i forsyningskjeden i andre halvår, og dette skremte investorene.

I USA trakk Caterpillar opp S&P 500-indeksen. Produsenten av bygge- og landbruksutstyr tjente 5,55 dollar per aksje, mot ventet 4,51 dollar, samtidig som inntektene på 17,3 milliarder dollar oversteg konsensusestimatet med 800 millioner dollar. Ved firetiden var Caterpillar-kursen opp med mer enn 7 prosent.

Norwegian Cruise Line befant seg i den andre enden av skalaen, med en nedtur på 14 prosent. Igjen overrasket både inntektene og inntjeningen positivt i andre kvartal. Investorenes vrede skyldtes skuffende utsikter for den inneværende perioden. Her ser ledelsen en inntjening på 0,70 dollar per aksje, mens konsensusestimatet lå på 0,79 dollar. Selv etter tirsdagens brutale kursfall er aksjen opp med utrolige 60 prosent siden nyttår.