<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinatall og bankfall tynger børsene

De fleste børsindeksene var ned tirsdag ettermiddag, etter at kinesiske handelstall skuffet og Moody's nedgraderte amerikanske banker.

  Publisert 8. aug. 2023 kl. 17.51
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 294 ord
  RISIKOEN HAR ØKT: US Bancorp er blant bankene som risikerer å bli nedgradert av Moody's. Aksjen var tirsdag ettermiddag ned med nesten 5 prosent. Foto: Bloomberg

  Som i livet generelt går det opp og ned i finansmarkedene. Til tider virker det som om alle nyheter er gode og børsene nærmest deler ut gratis penger, mens det andre ganger henger en mørk sky over investorene og kursutviklingen. Tirsdag var stemningen amper, etter at kinesisk statistikk viste et overraskende kraftig fall i både eksporten og importen. Tallene tyder på at verdensøkonomien ikke er i like god form som tidligere antatt, noe som lover dårlig for etterspørselen etter slikt som råvarer og biler.

  Som om ikke det var nok, nedgraderte Moody's ti små og mellomstore amerikanske banker og vurderer å gjøre det samme med seks større aktører. Samtidig ble kredittutsiktene for elleve banker senket til «negative». Ratingbyrået påpeker at renteoppgangen kan medføre at innskytere tar ut penger og fastrentelån taper verdi, noe som svekker bankenes likviditet og kapital. Moody's venter dessuten større utlånstap og lavere lønnsomhet, idet USA nærmer seg «en mild resesjon». I S&P 500-indeksen var bankene Comerica, KeyCorp, Zions Bancorporation, US Bancorp, Citizens Financial og PNC ved firetiden ned med 3-5 prosent.

  Også i Europa gikk det dårlig med banksektoren, hovedsakelig fordi Italias regjering sjokkerte markedet ved å innføre en særskatt for långivere. Den samlede børsverdien av landets banker stupte mer enn 100 milliarder kroner, og for Intesa Sanpaolo og UniCredit ble kursfallene henholdsvis 8 og 6 prosent. Utenfor Italia var Deutsche Bank og BNP Paribas ned med rundt 4 prosent.

  Det skortet likevel ikke på aksjer som gjorde det bra. Farmasigiganten Eli Lilly var tirsdag ettermiddag opp med utrolige 16 prosent, etter å ha meldt om overraskende høy omsetning og lønnsomhet i andre kvartal. Bunnlinjen økte med 85 prosent fra samme periode i fjor, og prognosen for hele året ble oppjustert. Etterspørselen var særlig sterk for to sukkersykemedikamenter og et medikament mot brystkreft.