<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Argentina er fremtidens land og det vil det alltid være

Archer Limited er det trygge, trauste offshore plattformboreselskapet som har mislykkes på land i 15 år. Nå går selskapet på en kjempesmell i Argentina.     

Publisert 16. aug. 2023 kl. 18.22
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 599 ord
TILBAKE TIL 70-TALLET MED INFLASJON, MYE HÅR OG KINNSKJEGG: Økonomen Javier Milei vant primærvalget for å bli president i Argentina. Han ønsker å knuse landets sentralbank. Landets valuta stuper på svartebørsen. NTB

Enten oljeprisen har vært høy eller lav de seneste 15 årene, har Archer Limited alltid funnet en måte å gå med underskudd på. I dagens telefonkonferanse ble dette beskrevet av toppledelsen med at Archer har vist evne til å generere kontantstrøm i alle type markeder. Det er helt utrolig. Underskudd til evig tid kan nå beskrives som positiv kontantstrøm til evig tid uten å fortelle at egenkapitalen er blitt tapt flere ganger. 

Det var også bare ett spørsmål til ledelsen fra en investor på kvartalspresentasjonen. Det er rekordlavt etter en milliardemisjon. Spørsmålet var om ledelsen trodde de kom til å vise grønne tall på bunnlinjen snart. Det kunne selskapets ledelse selvsagt ikke love. 

Dersom en eier og driver en stabil oljeservicevirksomhet offshore som virker litt kjedelig, bør en kanskje holde seg til det i stedet for å lete etter oljevirksomheter på land i Amerika en egentlig ikke kan så mye om. Slik sett er det positivt at selskapet bruker tid på å snakke om at de kommer til  å gjøre det godt på fjerning av plattformer i Nordsjøen, men ikke send ut en pressemelding om en kontrakt som er på 3 prosent av årlige inntekter pr. år i fem år fra 2025 dagen før en kvartalsrapport. 24 timer senere er aksjekursen ned like mye som den steg dagen før. Meningsløs forvirring av både investorer og handelsroboter som hopper på alt som beveger seg.

Den stødige kjernen i Archer Limited kommer fra Smedvigs plattformboringsselskap som ble spunnet ut og børsnotert med selskapsnavnet Seawell for snart 20 år siden. Det er minst tre problemer med denne nisjen. Totalmarkedet er lite, prisingsmakten på kontraktene er liten og kostnadene svinger i takt med mer sykliske og lønnsomme segment offshore. Det har sikkert vært gjort forsøk på å selge virksomheten til private aktører. Når det ikke lykkes gikk Archer berserk med oppkjøp av oljeserviceselskaper på land i USA. Archer kjøpte amerikanske investorers problemer. Det var ikke til å fatte. Det har tatt lang tid å rydde opp i USA, og nå smeller det i Argentina der Archer har 1.700 ansatte. Landets valuta ble denne uken devaluert med 18 prosent, og det er bare begynnelsen. Dette bør ikke være noen overraskelse for de profesjonelle investorene som tegnet seg i milliardemisjonen i Archer i vår, fordi svartebørskursen på den argentinske pesoen var det halve av den offisielle kursen på det tidspunktet. Archer har aldri vært best når det gjelder, men de er alltid store når det smeller.     

Makrøkonomer har lenge spøkt med at det finnes fire typer økonomier. Utviklede økonomier, utviklingsland, Japan og Argentina. Argentinas økonomi er det motsatte av Japans. Nå er selv valutareservene i Argentina negative. Når begynte det å gå galt for Argentina? Landet var et av de rikeste i verden før andre verdenskrig. I hele perioden etter andre verdenskrig har landet foretatt feil politiske valg, fordi det alltid er enklere enn å rette opp det som er galt i utgangspunktet. 

Archer fører regnskapene i amerikanske dollar, og med nesten en tredel fra landboring i Argentina kommer det til å bli litt av en skrell når disse inntektene skal tilpasses en valutakurs som kan komme til å mer enn halvere seg fra emisjonstidspunktet i vår.

Argentina har noe av verdens største ressurser for både olje og gass, men det hjelper ikke når landets politikere ikke klarer å organisere økonomien til noe annet enn at de selv skal ha godt betalt. Om det kommer inn en ny president i Argentina er for tidlig å si, men uansett så avslører presidentvalgkampen at landet er på felgen og at valutakursen skal betydelig ned, og det kommer til å veie tungt på Archer-kursen.