<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dumper kinesiske aksjer

Skuffende makrotall og mørke skyer i horisonten har skapt et salgsrush i kinesiske aksjer for hedgefond.

  Publisert 16. aug. 2023 kl. 14.46
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 363 ord
  MØRKE SKYER: Nå dumper hedgefond kinesiske aksjer etter at det ligger at til at Kina ikke vil kunne leve opp til forventingene i år.  Foto: Bloomberg

  I en rapport fra Goldman Sachs kommer det frem at globale hedgefond har i august begynt å «aggressivt» selge unna kinesiske aksjeretter at det har oppstått bekymringer for landets eiendomssektor og en svakere økonomisk utvikling, melder Reuters. 

  Goldman Sachs, som er en av verdens største tilbydere av utlån- og meklingstjenester, har muligheten til å spore hedgefondenes investeringstrender.

  Og alle typer aksjer selges, men A-aksjer, som er notert på den innenlandske aksjemarkedet, leder an og har utgjort 60 prosent av det hittil, ifølge rapporten. 

  Videre står det at hedgefond har nettosolgt kinesiske aksjer i åtte av de siste ti øktene frem til og med 14. august, og Goldman opplyser om at kundene deres kvittet seg med både long og short posisjoner.

  Dette er den største nettosalget av kinesiske aksjer i løpet av en 10-dagers periode siden oktober 2022 og en av de største bevegelsene de siste fem årene, skriver Reuters. 

  Skuffende makrotall 

  Internasjonale investorer er blitt bekymret for Kina økonomi etter flere hendelser som har kastet en skygge over de økonomiske utsiktene til «Midtens rike». 

  Blant annet kom det nye makrotall natt til onsdag som ikke oppfylte forhåndsforventningen. Detaljhandelen hadde en tolvmånedersvekst på 2,5 prosent i juli, som var en nedgang på juni og langt unna konsensus på 4,5 prosent. I tillegg viste industriproduksjonen en tolvmånedersvekst på 3,7 prosent i juli, som også kom godt under forventingene på 4,4 prosent, ifølge Trading Economics. 

  I tillegg steg arbeidsledigheten i juli 5,3 prosent på årsbasis, 0,1 prosentpoeng over forventingene. Og etter å ha lagt frem en rekke skuffende tall, bestemte myndighetene Kina seg i går for å slutte å offentliggjøre arbeidsledighetstallene fordelt på aldersgrupper. De begrunner det med at det var et behov for «ytterligere forbedring og optimering av statistikk over arbeidsstokken», mens andre har tolket det dithen at de prøver å skjule over den høye ledigheten blant unge i aldersgruppen 16-24 år. Det siste ledighetstallet som ble offentliggjort i den gruppen var for juni, da var det 21,3 prosent arbeidsledige mellom 16 og 24 år. 

  Det er imidlertid ikke bare de siste to ukene at hedgefond er blitt bekymret for den kinesiske økonomien. Allerede i andre kvartal begynte en rekke amerikanske hedgefond, som Coatue, D1 Capital og Tiger Global, å redusere posisjonene sine i kinesiske aksjer.