<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skuffende Kina-stimulans skaper børsuro

Amerikanske og europeiske aksjer var opp mandag, tross kraftige børsfall i Kina. Continental og Palo Alto Networks var blant vinnerne.

Publisert 21. aug. 2023
Oppdatert 29. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
BULL BLE BEAR: Etter mandagens fall er Hang Seng-indeksen ned med 22 prosent fra årets foreløpige topp i januar. Foto: Bloomberg

Kinas sentralbank (PBOC) kuttet sin ettårige styringsrente fra 3,55 til 3,45 prosent, mens økonomene hadde sett for seg en reduksjon til 3,40 prosent. Det var også ventet at PBOC ville senke den femårige renten med 0,15 prosentpoeng, men denne ble i stedet holdt uendret på 4,2 prosent. Skuffelsene senket Hang Seng-indeksen med nesten 2 prosent, mens Shanghai-børsen tapte 1 prosent.

Mandag ettermiddag var både de amerikanske og europeiske aksjemarkedene likevel opp, og Palo Alto Networks fikk et kursløft på mer enn 15 prosent. Programvareselskapet tjente 1,44 dollar per aksje i sitt seneste kvartal, mens meglerhusene hadde spådd 1,28 dollar. Inntektsveksten på 26 prosent var imidlertid en hårsbredd lavere enn konsensusestimatet, og guidingen for både det inneværende kvartalet og hele regnskapsåret 2024 overrasket negativt.

I Euro Stoxx 600-indeksen var tyske Continental en vinner, med en kursoppgang på 4 prosent. Dekk- og bildelprodusenten vurderer å selge datterselskapet ContiTechs bildelvirksomhet.

Britiske boligbyggere slet derimot, etter at Crest Nicholson nedjusterte sin guiding. Selskapet, som selger rundt 3000 boliger årlig, tror årets bunnlinje blir rundt 50 millioner pund, mot tidligere antatt 73,7 millioner pund. En kombinasjon av inflasjon og renteoppgang skviser potensielle kunder, og har i sommer svekket boligmarkedet, ifølge ledelsen. Uttalelsene ble bekreftet av Rightmove, som mandag fortalte at prisantydningene på britiske boliger falt med 1,9 prosent i august. Nedturen var den verste siden 2018. Crest Nicholson-kursen stupte nesten 11 prosent.

For øvrig har 95 prosent av S&P 500-selskapene nå presentert sine seneste regnskap. Tirsdag får vi tall fra Macy's, Lowe's samt Dick's Sporting Goods, og onsdag følger Foot Locker, Kohl's og Abercrombie & Fitch etter. I samme sektor rapporterer Dollar Tree, Nordstrom og Gap torsdag. Ikke alle disse selskapene er kjente navn for norske investorer, men til sammen vil de gi et godt bilde av hvordan detaljhandelen utvikler seg i verdens største økonomi.