<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksen-aksjer utmerket seg – på godt og vondt

Hovedindeksen på Oslo Børs falt marginalt torsdag. Frontline steg over 6 prosent på knalltall, mens Norwegian stupte over 7 prosent på sin rapport.

Publisert 16:30 24. aug. 2023
Oppdatert 16:41 24. aug. 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 818 ord

           

Hovedindeksen på Oslo Børs endte torsdag på 1.228,37, etter en nedgang på 0,06 prosent.

Blant toneangivende Europa-børser stiger britiske FTSE 100 0,4 prosent, mens tyske DAX faller 0,2 prosent.

Wall Street åpnet markant opp, men har dabbet litt av og to av de tre nøkkelindeksene – Nasdaq og S&P 500 – er nå ned. Nvidia er blant lyspunktene og stiger 2 prosent etter sterke kvartalstall lagt frem etter stengetid onsdag kveld norsk tid.

Oljeprisen snur ned

Oljeprisene var svakt opp torsdag formiddag etter onsdagens tall som viste at amerikanske råoljelagre falt mer enn ventet sist uke, men utover ettermiddagen pekte pilene nedover.

Frontkontrakten for Brent-oljen står torsdag ettermiddag i 83,11 dollar pr. fat, ned 0,1 prosent (11 cent) så langt i dag, men opp fra 82,75 dollar ved stengetid i Oslo onsdag. WTI-oljen faller 0,1 prosent til 78,81 dollar pr. fat.

Gassprisene faller kraftig etter at streikefaren er avverget i Australia. Spotprisen i Nederland (Dutch TTF) handles torsdag ettermiddag til 32,04 euro pr. MWh. Til sammenligning sluttet gassprisen på 42,91 euro tirsdag.

Reuters opplyser ellers at USA er i ferd med å utarbeide et forslag som vil lette sanksjonene mot Venezuelas oljesektor, slik at flere selskaper og land kan importere råolje – med forbehold om at landet beveger seg mot et fritt og rettferdig presidentvalg.

For øvrig rettes fokuset mot Jackson Hole-konferansen som begynner senere torsdag.

På Oslo Børs steg Equinor 0,1 prosent, mens Aker BP falt 0,3 prosent og Vår Energi endte ned én prosent.

Mye cash i Norwegian

Resultatsesongen fortsetter å prege bildet – på godt og vondt.

Norwegian falt 7,8 prosent til 9,43 kroner etter sin kvartalsrapport som av DNB Markets ble karakterisert som blandet. Meglerhuset påpeker at resultatene var under konsensus, men at utsiktene fortsatt samlet sett er positive. DNB forventer å senke estimatene rundt 2 prosent, ABG Sundal Collier rundt 3 prosent.

Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen beskriver overfor Finansavisen kursbevegelsen som litt rar, gitt hvor svak kursen har vært inn mot tallene. 

– Mye av dette skyldes frykt for inflasjon og svakere etterspørsel etter flyreiser, sier han.

Samtidig legges det til rette for at Norwegian skal betale utbytter, der kontantbeholdningen er høyere enn markedsverdien.

– Vi har en god dialog med eierne, og har naturligvis snakket om slike disposisjoner. Men de pusher ikke. Vi har 10 milliarder i cash i dag, og det er nok i overkant, sier Norwegian-sjef Geir Karlsen til Finansavisen.

Knalltall fra Frontline

Frontline steg på sin side 6,6 prosent til 197,14 kroner på dagens nest høyeste volum etter knallsterke tall i andre kvartal, den sesongmessig svakeste delen av året. Rederiet nådde nesten opp til fantomresultatet fra fjerde kvartal i fjor.

Pareto Securities vurderer rapporten som positiv, basert på resultater og utsikter, og hevder tankmarkedet vil heve seg i fjerde kvartal 2023.

Ellers i tank merker vi oss at Hafnia markerte seg positivt med over 3 prosent oppgang. Rederiet legger i morgen frem sine tall for andre kvartal.

PGS falt marginalt etter å ha blitt tildelt en 3D-kontrakt på 4-5 måneder offshore Afrika. Samtidig har selskapet blitt informert om sannsynlig ytterligere forsinkelse i mottak av tillatelser i forbindelse med en stor 4D-kontrakt for Petrobras i Brasil.

SalMar doblet på drift

SalMar steg 3,6 prosent til 497 kroner etter at høyere slaktevolumer og høyere realiserte laksepriser bidro til å sende det operasjonelle driftsresultatet til 1.745 millioner kroner i andre kvartal – dobbelt så høyt som i samme periode i fjor. Sammenlignet med konsensus var dette dog noe i underkant.

Oppdrettskjempen venter dessuten 2,3 milliarder kroner i implementeringseffekt av grunnrenteskatten, og utelukker ikke rettslige skritt rundt lakseskatten.

DNB Markets har i en oppdatering torsdag ettermiddag høynet kursmålet fra 520 til 550 kroner og gjentatt sin kjøpsanbefaling. Meglerhuset viser ifølge TDN Direkt til at kanselleringen av 13,1 millioner aksjer, som ble omtalt i rapporten, fjerner et overheng av aksjer i markedet og påvirker samtidig estimatene for 2024 og 2025 positivt.

Crayon-stup på tall

Høyt på taperlisten finner vi Crayon, som stupte nesten 18 prosent til 84,05 kroner etter kvartalsrapporten som viste at 92 millioner kroner lå igjen på bunnlinjen , opp fra 37 millioner i tilsvarende periode året før. Samtidig meldte selskapet at tidligere Flyr-sjef Brede Huser blir finansdirektør.

– Dette er en svak rapport. Den organiske veksten er lavere enn ventet, kostnadene er høyere og arbeidskapitalen er dårligere, sier Carnegie-analytiker Oliver Pisani til Finansavisen.

DNB Markets-analytiker Christoffer Wang Bjørnsen hevder den betydelige EBITDA-nedgangen i APAC/MEA-regionen (Asia/Stillehavet/Midtøsten/Afrika) er «spesielt bekymringsfull», siden oppkjøpet av den australske Rhipe-virksomheten rapporteres her.

Han forventer at EBIT-konsensusestimatene skal ned 15-20 prosent etter dagens rapport.

Smartcraft-rally

Ytterligere en håndfull aksjer falt tosifret, deriblant Zwipe og Pryme som endte ned henholdsvis 12,5 og 11 prosent.

Smartcraft toppet vinnerlisten med en oppgang på 16,7 prosent til 20,30 kroner etter å ha lagt frem en kvartalsrapport som viser fortsatt sterk vekst og et rekordhøyt driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA). Utsiktene vurderes også som positive.

Blant øvrige vinnere var Huddly på pluss 11 prosent og DOF Group som fortsatte opp over 6 prosent etter onsdagens sterke kvartalstall.

Kid endte opp nesten 5 prosent til tross for at torsdagens kvartalsrapport viste fall i både omsetningen og resultatet.