<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gassprisen dro Oslo Børs opp - PGS straffet etter analyse

Oslo Børs endte mandagen opp 1,2 prosent, mens PGS ble hardt straffet og BW Offshore falt tosifret

Publisert 16:28 28. aug. 2023
Oppdatert 16:38 28. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 486 ord
OSLO BØRS Thomas Bjørnflaten

  -   -   -  

Oslo Børs endte opp 1,2 prosent på ukens første handelsdag til 1.246,85. 

Før børsåpning fikk vi vite fasit for detaljhandelen for juli, som falt mer enn ventet.

– De fleste næringer gikk ned i juli, og dagligvare sto for brorparten av nedgangen, opplyste SSB.

Oljeprisen

Ved stengetid omsettes et fat nordsjøolje for 84,71 dollar opp 0,3 prosent, mens den amerikanske WTI-oljen stiger 0,6 prosent til 80,27 dollar fatet.   

Oljeprisene har falt de to foregående ukene på grunn av spekulasjoner om at USA kan lette sanksjoner mot Iran og Venezuela, skriver TDN Direkt. Gassprisen gjorde også et hopp mandag som dro med seg de norske oljeselskapene etter at en talsperson for Chevron Australia sier at selskapet har mottatt varsel om streiker ved deres Gorgon- og Wheatstone-anlegg fra 7. september.

Equinor steg 1,7 prosent, Aker BP endte opp 1,4 prosent, mens Vår Energi steg 1,9 prosent. 

Bevegelser

PGS dundret ned etter en analyse av DNB Markets som trekker selskapet frem som en short-kandidat. Aksjen endte ned 5,7 prosent til 7,29 kroner som dagens tredje mest omsatte aksje kun bak Equinor og Frontline. På det meste var aksjen ned 7,5 prosent. 

Det har i lang tid hengt et emisjonsspøkelse over PGS, og senest i juni spådde DNB Markets risiko for en emisjon i løpet av andre halvår. Nå skriver meglerhuset følgende:

«Ledelsen virker komfortabel med å dekke innbetalingen på 138 millioner dollar for terminlånet (Term Loan B) som forfaller i mars 2024 med kontanter som er tilgjengelig etter låneopptaket i juli».

Den nåværende aksjekursen til PGS tilsvarer en fri kontantstrøm-yield på 11 prosent, noe meglerhuset ikke anser som attraktivt gitt følgende:

  • Den høye gjelden og stram likviditet som begrenser kortsiktige utsikter for utbytte
  • Investorene kan oppnå høyere yield ved å eie PGSs sikrede gjeld

Amerikansk oljeproduksjon gir tank-bonanza, skriver ABG-analytiker Petter Haugen. Kort oppsummert er han bull på tank- og bilfraktaksjer, og bear på LNG-aksjer og containerfrakt.

Hafnia endte dagen opp 4,9 prosent til 64,50 kroner.

Danske Bank, ABG og Pareto har høynet sine kursmål på tank-selskapet til henholdsvis 95, 110, og 104 kroner. Arctic har kuttet sitt kursmål til 92 kroner, mens Nordea og Fearnley begge opprettholder sine kursmål på 93 og 90 kroner. Alle meglerhusene har kjøpsanbefaling.

Frontline endte opp 0,9 prosent og snuser nå på 200 kroner. Aksjen er opp nesten 70 prosent hittil i år.

Okeanis Eco Tankers endte dagen opp 4,8 prosent.

BW Offshore leverte svakere drift i andre kvartal. Oljeserviceselskapet venter kostnader på 10 millioner dollar i kommende kvartaler knyttet til at FPSO-er går av kontrakt, men betaler likevel utbytte.

«Alt i alt en skuffende rapport og vi forventer å nedjustere EBITDA-estimatet for andre halvår», konkluderer Pareto. Aksjen falt 12,7  prosent til 25,24 kroner.

Jinhui Shipping svekket resultatet for første halvår 2023 med over 600 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. Aksjen falt 7,2 prosent til 5,92 kroner.

Mowi steg 2,4 prosent til 192,95 kroner, Norwegian falt 2,4 prosent til 8,93 kroner, Solstad Offshore fortsatte fredagens nedtur og falt 6,5 prosent til 17,95 kroner.