<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nye store tap innen havvind – aksjen dundrer ned

Verdens største utvikler av havvindparker, danske Ørsted, meldte sent tirsdag om store nedskrivninger tilknyttet selskapets amerikanske portefølje.

Publisert 30. aug. 2023 kl. 10.36
Oppdatert 30. aug. 2023 klokken 14.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 435 ord
DUNDRER NED PÅ BØRS: Ørsted varsler nye store tap på de amerikanske vindparkene.   Foto: NTB

Aksjen til det danske energiselskapet Ørsted dundrer ned over 19 prosent på den danske børsen etter melding om store nedskrivninger i USA. Selskapet vil ta nedskrivninger på 5 milliarder danske kroner, tilsvarende 7,73 milliarder norske, som følge av store leverandørutfordringer. Evnen til å oppfylle «forpliktelser og tidsplaner» blir trukket frem i meldingen.

«Disse påvirkningene vil føre til nedskrivninger på opptil 5 milliarder danske kroner, forutsatt at det ikke oppstår ytterligere negative utviklinger i forsyningskjedene for disse prosjektene», skriver selskapet.

Lenger ned i meldingen fremkommer det at den amerikanske porteføljen ikke innfrir selskapets avkastningskrav. Det legges til at den forventede verdiskapingen til porteføljen vil ligge innenfor en «spredning» på 1,5 til 3 prosent i forhold til den gjennomsnittlige vektede kapitalkostnaden (WACC). 

Kan tape 18,5 milliarder

Tapene stopper nødvendigvis ikke på de nevnte 5 milliardene knyttet til leverandørproblemene. Rentekostnader og skatt kan gi ytterligere tap på 11 milliarder. Tar man med avskrivningen på 2,5 milliarder danske kroner i januar på vindparken Sunrise Wind, er potensielle tap oppe i 18,5 milliarder.

Til sammenligning er markedsverdien av selskapet 190 milliarder danske kroner etter onsdagens kursfall. Markedsverdien er barbert med 46 milliarder danske kroner – 71,2 milliarder norske – bare i dag.

I meldingen kommer det frem at Ørsted fortsetter å delta i samtaler med føderale interessenter for å få skattefordeler utover 30 prosent.

«Hvis disse anstrengelsene ikke lykkes, kan det føre til nedskrivninger på opptil 6 milliarder danske kroner», heter det i meldingen.

Til slutt blir de lange amerikanske rentene trukket frem som potensielle utløsere for tap på ytterligere 5 milliarder danske kroner.

«Hvis rentesatsene forblir på nåværende nivå ved utgangen av tredje kvartal, vil det føre til nedskrivninger på omtrent 5 milliarder danske kroner», heter det i meldingen.

Fortsetter til tross for tapene

Ørsted vil fortsette å fremdrive de amerikanske offshoreprosjektene ved å skaffe endelige lokale og føderale tillatelser, forsøke å redusere forsinkelser og jobbe med å få minst 40 prosent i skattefordeler (ITC).

De endelige investeringsbeslutningene for vindparkene Ocean Wind 1, Sunrise Wind og Revolution Wind forventes i slutten av 2023 eller tidlig 2024. Avhengig av endelig investeringsbeslutning forventer Ørsted at Ocean Wind 1 kan påbegynnes 2026.

Nedskrivningene tilknyttet Ocean Wind 1, Sunrise Wind, Revolution Wind, South Fork Wind, Block Island Wind Farm og flere landbaserte prosjekter vil tatt inn i regnskapet i rapporten for tredje kvartal 2023.

«Det amerikanske markedet for havvind forblir attraktivt på lang sikt. Vi vil fortsette å samarbeide med våre interessenter for å utforske alle muligheter for å forbedre våre nært forestående prosjekter, inkludert fortsatt dialog om kvalifisering for investeringsskattekreditter (ITC), justeringer av fornybar energi-sertifikater (OREC) og andre faktorer som påvirker forretningscasen», sier David Hardy, konserndirektør og leder for Ørsteds virksomhet på det amerikanske kontinentet.