<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kutter tapene kraftig

Klarna kuttet underskuddet med nesten 80 prosent i andre kvartal, og gikk i pluss i én av månedene.

Publisert 31. aug. 2023 kl. 10.25
Oppdatert 31. aug. 2023 klokken 10.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 434 ord
TAPER MINDRE: Klarna, ledet av Sebastian Siemiatkowski. Foto: Bloomberg

Klarna leverte et resultat etter skatt på minus 0,9 milliarder svenske kroner i andre kvartal, mot minus 3,8 milliarder svenske kroner i samme periode i fjor. Den svenske betalingskjempen fortsetter dermed trenden med reduserte tap, etter at underskuddet endte på 1,3 milliarder svenske kroner i første kvartal.

Samtidig kan selskapet opplyse om at andre kvartal også bød på en måned med overskudd. Dette er foran skjema, ettersom Klarna tidligere har signalisert lønnsomhet på månedsbasis «en eller annen gang etter sommeren 2023.»

Avsetninger til utlånstap falt fra 1,7 milliarder svenske kroner i andre kvartal i fjor til 1,0 milliarder svenske kroner i andre kvartal i år. Fra første kvartal var avsetningene derimot opp fra 0,8 milliarder svenske kroner.

Inntektene i andre kvartal 2023 kom inn på 5,5 milliarder svenske kroner, opp fra 4,7 milliarder i tilsvarende periode i fjor og fra 4,9 milliarder svenske kroner i første kvartal i år.

– Har en sterk modell

Klarna-sjef Sebastian Siemiatkowski mener kvartalsrapporten tilbakeviser feiloppfatninger rundt selskapets forretningsmodell. 

– Noen hevdet at Klarna ville få det vanskelig i det tøffe makroøkonomiske klimaet med høye renter, men etter å ha ledet selskapet gjennom finanskrisen i 2008, visste jeg at vi hadde en sterk og motstandskraftig forretningsmodell for å greie dette. Til tross for usikre tider har vi gjort akkurat det vi planla å gjøre, sier han i rapporten. 

De reduserte underskuddene kommer etter et 2022 der Klarna kuttet kostnader aggressivt, deriblant ved å redusere arbeidsstyrken med 10 prosent i mai.

 – Til en viss grad var vi alle heldige med at vi tok den beslutningen i mai fordi praktisk talt alle som måtte forlate oss har funnet en ny jobb. Hadde vi gjort dette i dag, ville det sannsynligvis ikke vært tilfellet, uttalte Siemiatkowski til CNBC på teknologikonferansen Slush sist november.

Aggressiv ekspansjon

Klarna tapte hele 10,4 milliarder svenske kroner i 2022, drevet av en aggressiv ekspansjon i først og fremst USA der selskapet i dagens rapport kan opplyse om tre kvartaler på rad med positive bruttomarginer. Dette blir delvis forklart med et nytt partnerskap med Airbnb.

BNPL-selskapet (buy now, pay later) var i sin et av verdens mest verdifulle oppstartsselskaper, og i februar 2022 – like før Ukraina-krigen – var det snakk om en verdsettelse opp mot 60 milliarder dollar. Siden da har rentene steget kraftig og verdiene kollapset.

Da selskapet hentet inn 800 millioner dollar i en finansieringsrunde i juli i fjor, skjedde det til en prising på 6,7 milliarder dollar. Med på denne runden var eksisterende aksjonærer som Sequoia, Bestseller, Silver Lake og Commonwealth Bank of Australia. Mubadala Investment og Canada Pension Plan Investment Board var blant dem som kom inn som nye eiere.