<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

REC-smell på rød børs

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,6 torsdag. REC Silicon korrigerte ned igjen etter milliardavtale.

Publisert 16:29 7. sep. 2023
Oppdatert 18:56 7. sep. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 568 ord
FALT: Oslo Børs endte ned torsdag. Foto: Iván Kverme

               

Hovedindeksen endte på 1.262,20 torsdag, etter en nedgang på 0,6 prosent.

Toneangivende Europa-børser utvikler seg blandet. Tyske DAX faller 0,2 prosent, mens franske CAC 40 stiger marginalt etter dagens tall som viste bare marginal BNP-vekst i eurosonen i andre kvartal.

Rentebekymringene har blusset opp igjen på Wall Street, som har åpnet markant ned . Tall sluppet torsdag viste at antallet førstegangssøkere på ledighetstrygd (jobless claims) falt for fjerde uke på rad i forrige uke, til sitt laveste siden februar. Dette peker mot et fortsatt sterkt arbeidsmarked, og bidrar til en frykt for at Fed kan begynne å tenke at én renteøkning til kanskje ikke er nok.

Oljen holder seg oppe

Etter å ha vært ned det meste av dagen, er oljeprisene i ferd med å hente seg inn igjen.

Frontkontrakten for Brent-oljen står i 90,49 dollar pr. fat, marginalt ned (11 cent) siden midnatt, men opp fra 89,87 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte onsdag. WTI-oljen faller også marginalt til 87,51 dollar pr. fat.

Nordsjø-oljen holder seg dermed på de høyeste nivåene siden november 2022.

Investorene ser torsdag frem mot de offisielle oljelagertallene fra amerikanske energimyndigheter, etter at bransjeorganisasjonen American Petroleum Institute (API) onsdag meldte om et lagertrekk i råolje på 5,5 millioner fat i forrige uke.

På Oslo Børs falt Equinor 0,4 prosent på dagens klart høyeste volum. Aker BP gikk tilbake 1,3 prosent, mens Vår Energi endte ned 0,2 prosent.

PGS-hopp på analyse

Bevegelsene blant de mest omsatte var stort sett nokså beskjedne – begge veier.

På den positive siden utmerket Solstad Offshore seg med nesten 12 prosent oppgang i kjølvannet av CSV-kontraktene som ble meldt tidligere denne uken, mens BW LPG la på seg 2,5 prosent. Sistnevnte er Pareto-analytiker Eirik Haavaldsens favoritt i LPG-segmentet, selv om aksjen har doblet seg hittil i år.

Han mener aksjen har enda mer å gå på, etterhvert som markedet blir tryggere på 2024.

Blant andre tungvektere steg PGS 2,6 prosent etter en oppdatering fra ABG Sundal Collier-analytiker John Olaisen, som hevder selskapet er i ferd med å bli en pengemaskin. Vi tar også med at «politikerfavoritten» Kongsberg Gruppen steg 1,5 prosent.

REC-korreksjon

På den negative siden falt Nel 3,5 prosent uten selskapsspesifikke nyheter, mens Crayon Group gikk tilbake 5,5 prosent etter at DNB Markets kom med en slaktanalyse tidligere denne uken.

REC Silicon var blant onsdagens vinnere etter kjempeavtalen med storeier Hanwha, men torsdag korrigerte aksjen ned 5,9 prosent. 

SalMar, som har avholdt kapitalmarkedsdag i Tromsø de to siste dagene, falt 0,5 prosent etter å ha endt opp drøye prosenten onsdag. Selskapet har signalisert at oppkjøpet av NTS og NRS gir enda større synergier enn tidligere antatt.

For øvrig falt Norsk Hydro nesten 4 prosent og Nordic Semiconductor over 6 prosent.

Laksesmell

Relativt sett endte Circio Holding øverst på taperlisten med et fall på 27 prosent, mens Gigante Salmon falt over 14 prosent etter meldingen torsdag ettermiddag om at investeringsrammen for Rødøy-anlegget har økt med 200 millioner til 645 millioner kroner.

I andre enden spratt PCI Biotech opp 34 prosent etter å ha fått innvilget et europeisk patent

Hyon steg 39 prosent, til tross for at toppsjef Jørn Kristian Lindtvedt i dagens kvartalsrapport «med tungt hjerte» sier at selskapet er foreslått avviklet.

Til slutt tar vi med at de største aksjonærene har blitt enige om å bytte ut store deler av Kongsberg Automotive-styret. Ut forsvinner både styreleder Firas Abi-Nassif og kransekakebaker Arild Vigen Christoffersen. Aksjen reagerte ikke nevneverdig og falt marginalt.