<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksen-smell for Alfie Haaland

Med kriseemisjonen i Archer i mars gikk Alfie Haaland på et papirtap på drøyt 4 millioner kroner i John Fredriksen-selskapet. Like fullt pøste han inn drøyt 10 millioner kroner i emisjonen.

Publisert 9. sep. 2023 kl. 08.26
Oppdatert 12. sep. 2023 klokken 09.26
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 717 ord
NEDTUR: Alfie Haaland har så langt hatt lite hell med investeringen i John Fredriksen-kontrollerte Archer, men selskapet har levert gode tall de seneste to kvartalene.  FOTO: AFP

Oljeserviceselskapet har vært en ruglete reise for John Fredriksen og de andre aksjonærene etter at det ble skilt ut fra riggselskapet Seadrill i 2007, da som Seawell. Ruglete har den også blitt for Bryne-mannen, som nå er mest kjent for å være faren til sønnen.

Coronakrakk

Archer-aksjen var allerede på en bratt nedtur da coronapandemien traff verden i mars 2020. Kursen bunnet ut på 1,60 kroner noen dager etter Erna Solbergs pressekonferanse 12. mars. Så beveget den seg oppover igjen utover våren og høsten. 

Alfie Haaland startet å handle aksjer på 2020s siste dag. Da kjøpte han 915.000 aksjer for på kurs rett over 3 kroner. Han fortsatte å laste opp med aksjer utover i 2021, og frem til sommeren 2022. Da satt han med 1,60 millioner aksjer han hadde betalt snaut 6 millioner kroner for.

I vinter varslet selskapet at det hadde fått i stand en refinansieringsplan. Det skulle hentes inn rett over 1 milliard kroner i en rettet emisjon. At tegningskursen ble satt til 1 krone da børskursen lå på 5 kroner, sier alt om hvor stor tro markedet hadde på selskapet. Dagen etter børsmeldingen datt kursen ned til 1,70 kroner, og har siden falt videre. Det seneste halvåret har kursen vaket rundt 90 øre.

OMSTRUKTURERT: John Fredriksen måtte 80 prosent ned i pris for å skaffe friske penger til Archer i vinter. FOTO: Thomas Bjørnflaten

Var opp 2 millioner

I starten av mars hadde Alfie Haaland en potensiell gevinst på drøye 2 millioner kroner. Over natten var det snudd til et papirtap på 4,2 millioner kroner. Haaland har tydeligvis ikke mistet troen på selskapet. Han valgte å være med i emisjonen, og sitter i dag 13 millioner aksjer, og er selskapets niende største eier. Det betyr at han har investert drøyt 10 nye millioner kroner i Archer.

Gjennom selskapet Hemen Holding deltok også John Fredriksen med 25 prosent av kapitalutvidelsen. Fredriksen er i tillegg medeier i selskapet Paratus Energy, som eier 15,5 prosent av Archer, og der deltok han i emisjonen med sin relative andel.

Tap på 900 millioner dollar

Med et tilsynelatende ønske om å bli et av de store globale oljeserviceselskapene, gjorde Archer flere større oppkjøp i USA i 2010 og 2011, blant annet av Allis Chalmers Energy og Great White Energy Service. Oppkjøpene bidro til at omsetningen tredoblet seg fra 700 millioner dollar i 2010 til 2,1 milliarder dollar i 2012. I årene etter oppkjøpene måtte imidlerttid Archer ta nedskrivninger og tap på nærmere 900 millioner dollar.

Siden 2010 har selskapet gjort fem aksjeemisjoner, blant annet for å finansiere vekst.

Den foreløpig siste egenkapitalemisjonen kom i mars i år, men den var en del av en full refinansiering.

Etter emisjonen vil Archer fortsatt ha over 4 milliarder kroner i gjeld, med en flytende rente på 11 prosent, inkludert et risikopåslag på 6,5 prosent.

Usikkert i Argentina

Etter å ha ryddet kraftig opp i porteføljen de seneste årene, er Archer i dag et oljeserviceselskap med rundt 4.500 ansatte som hovedsakelig tilbyr bore- og brønntjenester og plattformbemanning – først og fremst i Nordsjøen. Der opplever selskapet nå økt aktivitet og bedre priser på tjenestene sine. I tillegg har det fortsatt en noe volatil landriggvirksomhet i Argentina, som normalt står for 20 prosent av driftsresultatet.

Selv om Archer ikke kunne vise til sorte tall på bunnlinjen i andre kvartal, hadde selskapet fremgang på flere områder. Omsetningen var opp 20 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor, og driftsresultat steg 50 prosent og var på rekordnivåer.

– I en normal måned uten store endringer i valuta og andre engangseffekter, ville vi hatt et positivt nettoresultat, uttalte konsernsjef Dag Skindlo til Finansiavisen..

Archer-sjefen er optimistisk til markedsutvilingen, deriblant markedet for plugging og nedstenging av brønner (P&A). I forrige måned meldte oljeserviceselskapet at det hadde inngått en slik kontrakt på 165 millioner dollar, tilsvarende 1,7 milliarder kroner.

– Vi tror den nye kontrakten er med på å underbygge videre vekst for Archer. Det er en kontrakt med gode marginer. Den bidrar til å øke EBITDA med 10–15 prosent hvert år fra 2024, uttalte Skindlo da.