<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette skjer til uken

Valgdag, inflasjonstall og XXL. Dette er de viktigste hendelsene i uken som kommer.

Publisert 10. sep. 2023 kl. 14.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 467 ord
LEGGER FREM: Torsdag legger Norges Bank med sentralbanksjef Ida Wolden Bache frem regionalt nettverk. Foto: NTB

Her er noen av de viktigste hendelsene i uken som kommer.

Er rentetoppen nådd?

Mye av fokuset i media og ellers mandag vil nok legges på kommune- og fylkestingsvalget, men ifølge sjeføkonom Kyrre M. Knudsen SpareBank 1 SR-Bank er det spesielt verdt å merke seg inflasjonstallene for august, som slippes klokken 8.00.

Han mener KPI-tallene for august, samt regionalt nettverk som kommer torsdag, vil avgjøre om rentetoppen er nådd, og kan i beste fall føre til at Norges Bank ikke setter opp renten om halvanne uke.

– Det er rett og slett superinteressant. Det vil være det som avgjør om Norges Bank sier at nå er vi på rentetoppen, eller nei, det har ikke roet seg ennå og vi må sette opp rentetoppen enda mer. Det er ting som tyder på at presset avtar i norsk økonomi og basert på det bakteppet tror jeg inflasjonen går enda mer ned, sier Knudsen.

Han trekker frem forrige måneds inflasjonstall der tolvmånedersveksten dempet seg fra 6,3 prosent i juni til 5,4 prosent i juli.  Han tror trenden vil fortsette.

– Norges Bank vil nok være litt ulne i måten de omtaler det på, men jeg har en følelse av at toppen er nådd, sier han.

TROR TOPPEN ER NÅDD: Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank tror inflasjonstallene mandag vil peke nedover. Foto: Iván Kverme

– Spennende

Torsdag kommer regionalt nettverk fra Norges Bank som vil kunne fortelle oss om temperaturen i norske bedrifter.

– Dette er veldig viktig for Norges Banks rentebane og anslag på andre hovedstørrelser, sier Knudsen.

– Kommer bedriftene til å øke aktiviteten, si opp folk eller ansette? Dette er en veldig viktig måling, og den beste temperaturmåler for norsk økonomi. Den sier noe om forventningene utover høsten, og er et av de beste verktøyene for å si noe om hvor vi er på vei. Det blir spennende, sier han.

I tillegg til tallene her hjemme er det også verdt å merke seg amerikanske inflasjonstall onsdag, Den europeiske sentralbankens rentebeslutning torsdag i tillegg til SSBs tall på utenrikshandelen fredag.

Emisjonsaksjer i XXL

Et knalltøft sportsmarked og elendige resultater tvang XXL til å annonsere en tegningsrettsemisjon på 500 millioner kroner i sommer.

Finansavisen har tidligere omtalt hvordan XXL-gründer Øivind Tidemandsen vil bli fullstendig utvannet, etter at han solgte sine tegningsretter til hovedaksjonær Altor.

Fra og med tirsdag vil det komme om lag 1,3 milliarder nye XXL-aksjer i omløp, utstedt til 40 øre pr. stykk. Til sammenligning er det fra før utstedt 388 millioner aksjer i sportskjeden – antall aksjer øker dermed med over tregangeren. Fredag ble XXL-aksjen handlet til 68 øre.