<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kim er på vei – dette ønsker Putin seg

USA hevder våpensamtalene mellom Russland og Nord-Korea «skrider frem.» Nå skal Kim være på vei til Vladivostok for å snakke med Putin.

  Publisert 11. sep. 2023 kl. 11.30
  Oppdatert 11. sep. 2023 klokken 13.12
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 335 ord
  MØTES SNART IGJEN: Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas president Kim Jong-Un da de møttes sist, i april 2019. Foto: NTB

  Nord-Koreas president Kim Jong-Un ser ut til å være på vei mot Russland i sitt pansrede luksustog, melder TV-stasjonen YTN ifølge Bloomberg, og siterer en ikke-navngitt tjenesteperson for Sør-Koreas regjering.

  Personen hevder Kim kan avholde et toppmøte med Russlands president Vladimir Putin i Vladivostok, hvor USA hevder en våpenavtale vil være på agendaen. Avisen Dong-A Ilbo skriver også at Kims tog har satt kurs for Russland, og ventes å krysse grensen tidlig tirsdag. 

  Senere mandag bekrefter Kreml at Kim kommer på besøk til landet. 

  Anklager fra USA

  Nord-Korea og Russland har en jernbaneforbindelse ved grensen, og derfra er det rundt 150 kilometer til Vladivostok. Turen blir Kims første utenfor Korea-halvøya siden han møtte Putin samme sted i 2019. Toget går i et bedagelig tempo, og den gang tok turen (fra Pyongyang) rundt 20 timer.

  En person med kjennskap til planene opplyser til Bloomberg at Kim skal møte Putin under Eastern Economic Forum som startet søndag og varer til og med onsdag.

  USA har i månedsvis anklaget Nord-Korea for å levere våpen som kan hjelpe Putin i Ukraina-krigen, noe både Moskva og Pyongyang har benektet. I forrige uke var den amerikanske ordlyden at våpensamtalene mellom Russland og Nord-Korea «aktivt skrider frem.»

  Putins ønskeliste

  Det mest åpenbare på den russiske presidentens ønskeliste – og samtidig noe Nord-Korea kan levere – er artillerigranater og raketter Moskva kan bruke i arsenalet fra Sovjet-tiden som er tatt i bruk i Ukraina. Nord-Korea skal ha et av verdens største våpenlagre, noe som kan komme til nytte for et Russland som brenner gjennom sine lagre av artillerigranater. 

  USA har tidligere uttalt at eventuelle våpenleveranser ikke vil endre utfallet av Ukraina-krigen.

  Som motytelse fra Russland kan Nord-Korea ifølge Bloomberg være ute etter matvarehjelp, samt teknologi som kan hjelpe Kim med å bygge en atomdrevet ubåt og utplassere spionsatellitter. Kontanter vil også være til stor hjelp for en økonomi som antas å ha skrumpet inn fra da Kim kom til makten for ti år siden. I tillegg er valutareservene beskjedne.