<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette er bitcoin-menighetens mareritt

Det amerikanske finanstilsynet SEC stikker kjepper i hjulene for de som vil ta handelen i bitcoin et steg videre.

Publisert 12. sep. 2023 kl. 15.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 347 ord
KRYPTOVALUTA: Flere vil store investeringsselskaper vil tilby bitcoin ETFer, men det amerikanske finanstilsynet SEC stritter i mot. Foto: Dreamstime

29. august var kryptoinvestorer og bitcoin-menigheten høyt oppe. Det amerikanske finanstilsynet SEC tapte i retten mot Grayscale Investments, som hadde søkt om å gjøre om sin bitcoin trust til en ETF (Exchange Traded Fund). Et dommerpanel i D.C. Circuit Court of Appeals slo ifølge Marketwatch fast at SECs avslag på søknaden var urimelig og umotivert. 

Det var ikke godt nok å argumentere for at overvåkningen på handelsplattformen ikke var tilstrekkelig til å kunne avdekke tilfeller av svindel og manipulasjon.

Uthalingstaktikk?

Selv om avgjørelsen ikke beordret SEC til å godkjenne Grayscales bitcoin ETF, er det nesten gitt at det går mot at SEC etter hvert må godkjenne det, skriver Fortune

Bitcoin spratt på det meste opp over 2.000 dollar, tilsvarende knappe 8 prosent, men gleden ble kortvarig. SEC ville ikke gi seg ikke så lett og prisen på kryptovalutaen smalt ned igjen. 

Nå har SEC til 13. oktober på å bestemme seg for om det vil anke dommen. Men selv om det skulle tape neste runde også, kan SEC fremdeles gjøre det vanskelig for bitcoin-menigheten. Det kan anke til Høyesterett, og selv om det skulle ende med nederlag der også, kan SEC fremdeles stikke kjepper i hjulene for selskaper som vil utstede bitcoin-ETFer, som Grayscale Investments, Blackrock og Fidelity. 

Ny deadline i januar

Det kommer imidlertid en viktig deadline for SEC den 10. januar neste år, og det er bare fire måneder unna. Da må finanstilsynet i USA bestemme seg for om skal tillate notering av en bitcoin ETF utstedt av Cathie Woods ARK Investment Management og 21Shares. I månedene som følger må det også konkludere på søknader fra BlackRock og andre utstedere.

SEC kan trekke det ut med å vente med å eventuelt godkjenne alle samtidig, for ikke å favorisere noen, og ifølge Compass Point Research & Trading kan SEC utsette det i to år til eller mer, noe som i så fall resultere i nye rettsaker, som også vil ta tid, slår Marketwatch fast.

Bitcoin var opp 3,9 prosent til 26.117 dollar tirsdag. Kryptovalutaen er også opp 58 prosent så langt i år, men fremdeles ned 62 prosent fra toppen på 69.000 dollar den 10. november 2021.