<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kurshavarier etter svindyre oppkjøp

Altfor generøse bud har denne uken redusert børsverdien av JP Smucker og Smurfit Kappa med mer enn 20 milliarder kroner.

Publisert 12. sep. 2023 kl. 16.13
Oppdatert 12. sep. 2023 klokken 16.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 291 ord
ØDELEGGER AKSJONÆRVERDIER: Smurfit Kappa-sjef Tony Smurfit synes WestRock-kjøpet er en glimrende ide, men aksjonærene rynker på nesen. Foto: Bloomberg

Mandag stupte J.M. Smuckers aksjekurs 7 prosent, etter at den amerikanske matvareprodusenten meldte at kakeselskapet Hostess Brand skal kjøpes for 5,6 milliarder dollar. Tirsdag førte et annet «strategisk» grep til at irske Smurfit Kappa fikk et kursfall på 9 prosent. Europas største produsent av bølgepapp skal betale 11,2 milliarder dollar i aksjer og kontanter for den Atlanta-baserte rivalen WestRock. 

I begge tilfellene syntes investorene at prisen var sjokkerende generøs. Det er verdt å merke seg at JM Smucker ble gitt råd av bankene RBC og BofA, mens Smurfit Kappa stolte på Citigroup for slike tjenester. I alt forduftet aksjonærverdier for mer enn 20 milliarder kroner.

Også Oracle-kursen sank som en stein, og ved firetiden tirsdag var aksjen ned med nesten 13 prosent. Programvareselskapet bommet så vidt det var på analytikernes topplinjeestimat for første regnskapskvartal, mens inntjeningen på 1,19 dollar per aksje var helt i tråd med forventningene. Guidingen for inneværende kvartal var det største ankepunktet. Ledelsen ser nå for seg 5-7 prosent inntektsvekst og en inntjening per aksje på 1,30-1,34 dollar. På forhånd lå konsensusestimatet på henholdsvis 8 prosent og 1,33 dollar.

Ellers fortsetter Brentprisens himmelferd. Oljeprisen var tirsdag helt oppe i 92,32 dollar fatet, mer enn noen gang siden november i fjor. Oppgangen skyldtes blant annet at flere libyske oljeterminaler ble stengt grunnet storm, samt at Opec nå spår et underskudd i oljemarkedet på mer enn 3 millioner fat per dag i fjerde kvartal. Gapet mellom tilbud og etterspørsel blir i så fall det største på mer enn et tiår. Oljeaksjer som BP, Shell og TotalEnergies var likevel opp med mindre enn 1 prosent.

På makrofronten ble det kjent at Storbritannias arbeidsledighet i mai-juni økte med 0,5 prosentpoeng, til 4,3 prosent. Tallet var som ventet. I tillegg holdt den årlige lønnsveksten seg på rekordhøye 7,8 prosent.