<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekordveddemål mot britisk bankgigant

Hedgefondet Viking Global Investors, som ledes av den norske milliardæren Ole Andreas Halvorsen, satser mot storaktør i den britiske banksektoren.

Publisert 13. sep. 2023 kl. 11.08
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 474 ord
Satser på bankkollaps: Forvalter Ole Andreas Halvorsen har posisjonert seg for kursfall i Lloyds Banking. Foto: Bloomberg

Det er i tradisjonsrike Lloyds Banking at Halvorsen-fondet ser for seg mulig kursfall. Shortposisjonen bekreftes i en oversikt hos det britiske finanstilsynet.

Ifølge flere kilder skal fondet først ha tatt en shortposisjon på 0,51 prosent i Lloyds i siste halvdel av august, før den ble økt til 0,61 prosent noen dager senere. Dermed er det svært store penger på spill – Lloyds, som er regnet som en av de fire store oppgjørsbankene i øyriket og den største i sitt segment, har en markedsverdi på rundt 26,8 milliarder pund.

Nedtur? Lloyds Banking Group er blant aktørene som kan bli skadelidende av en hard landing i britisk økonomi. Foto: AFP/NTB

Viking Globals veddemål mot Lloyds-kursen er det første av betydelig størrelse som er tatt i aksjen på flere år, og ifølge avisen The Times skal det være blant de største mot banken noensinne.

Resesjonsfare

Halvorsens grep kommer i en periode med usikkerhet rundt britisk økonomi generelt, og da også landets banksektor. Britene har opplevd skyhøy inflasjon og er det G7-landet der prisveksten har vært mest gjenstridig. Dette har blitt møtt med aggressive rentehevninger av den britiske sentralbanken, og landet unngikk såvidt resesjon i fjor.

JP Morgan advarte i sommer om utsikter til en såkalt hard landing i Storbritannia. Amerikanerne ventet da at Bank of Englands styringsrente ville toppe ut på 5,75 prosent, men så også for seg at den kunne stige til hele 7,0 prosent. Det vil i så fall kunne tynge bankenes resultater, spesielt Lloyds, sammen med blant annet Barclays og NatWest.

– Med et scenario med rentehevninger godt inn i restriktivt territorium på bordet, er vårt syn at sjansen for en hard landing i den britiske økonomien er høyere, uttalte analytiker Raul Sinha ifølge nyhetsbyrået Reuters, og opplyste at de ventet flere estimatkutt som følge av forhøyet avkastningsrisiko og økt fokus på kvaliteten på bankenes eiendeler.

Åpner for ny kapital

Dersom noe slikt utspiller seg, vil det altså komme Halvorsen & co. til gode. Og den utflyttede nordmannen, kjent som Tigergutt etter sin tid i Tiger Management under legendariske Julian Robertson, er kjent for å ha nese for slikt. Han har tidligere tatt shortposisjoner i en rekke store selskaper, noe som har gjort ham til en av de mest suksessfulle aktørene i bransjen.

En fulltreffer i Lloyds kan imidlertid være kjærkomment for Viking Global, som er i ferd med å hente seg inn etter et ruglete 2022. Tidligere i år ble det kjent at selskapets flaggskipfond ble gjenåpnet for ny kapital etter å ha vært stengt i et tiår. I skrivende stund er Lloyds-kursen omtrent på samme sted som da shortposisjonen ble registrert.