<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rekorddag på Oslo Børs

Oslo Børs nådde all-time high ved lunsj, og økte på utover dagen. Teco 2030-aksjen hoppet over 14 prosent etter å ha signert en avtale.

Publisert 14. sep. 2023 kl. 16.28
Oppdatert 14. sep. 2023 klokken 16.30
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 494 ord
TIL TOPPS: Oslo Børs endte dagen i all-time high torsdag.  Foto: Iván Kverme

           

Hovedindeksen på Oslo Børs nådde en toppnotering ved lunsjtider torsdag, etter at indeksen steg over forrige topp fra 19. april 2022 på 1.291,21 poeng. Børsen stengte på 1.297,20 poeng, som er en ny sluttrekord.

Teco 2030 meldte i morgentimene at det har signert en avtale med Pherousa Green Shipping for levering av 12 MW brenselceller til opptil seks nullutslipps Ultramax tørrbulkskip. Aksjen endte opp 14,2 prosent.

Dolphin Drilling-aksjen endte dagen opp 8,3 prosent etter at selskapet meldte at det er laveste budgiver i anbudet til Oil India. Kontrakten det er snakk om har en varighet på 14 måneder, med syv måneder i opsjoner. Kontraktsforhandlingene er ventet å starte om kort tid.

Veidekke-aksjen steg 2,3 prosent etter at selskapet meldte at det har inngått en kontrakt med Studentsamskipnaden i Agder om å oppføre to bygg. Den totale verdien på oppdraget skal være i området av 450 millioner kroner.

Schibsted endte dagen ned 0,4 prosent, etter å ha startet med en svak oppgang. På onsdag falt aksjen over 3 prosent etter meldingen om at selskapet kjøper 10,1 prosent av Viaplay. Arctic Securities har uttalt at meglerhuset mener oppkjøpet er «merkelig», men Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger mener kjøpet gir mening.

Børsens minste selskap Hyon steg 26,6 prosent etter at selskapet meldte at styret har avlyst den den planlagte ekstraordinære generalforsamlingen som skulle avholdes 15. september. Styret mener at det bør være mulig å komme til enighet om en transaksjon som vil være mer gunstig for aksjeeierne enn en solvent oppløsing av selskapet. 

Bilskipaksjen Wallenius Wilhelmsen steg i løpet av dagen med 2,4 prosent etter at SEB-analytiker Frederik Ness la ut en analyse der han oppgraderer aksjeanbefalingen fra hold til kjøp. Han jekket også opp kursmålet fra 85 til 110 kroner. Aksjen falt over 4 prosent på onsdag etter at EU-kommisjonen meldte at det vil iverksette en gransking av kinesiske elbil-subsidier.

Ensurge Micropower har fullført første fase av byggingen av flerlagsbatterier av sitt oppladbare Solid-State-litium-mikrobatteri. Aksjen endte dagen opp 2,3 prosent på meldingen.

Oljeprisen

Ved stengetid på Oslo Børs ble et fat nordsjøolje omsatt for 93,24 dollar i spotmarkedet, en oppgang på 1,1 prosent. 

Arbeidere ved Chevrons flytende naturgassanlegg i Australia startet delvise streiker forrige uke ved Gorgon- og Wheatstone-anleggene og Wheatstone offshore-plattformen i Vest-Australia etter at forhandlinger om en ny arbeidsavtale falt i grus. I fjor stod de tre anleggene for 7 prosent av verdens LNG-produksjon.

planlegger fagforeningen en opptrapping og sier at dette kan variere fra en total streik til timelange arbeidsstopp.

Equinor endte opp 2,6 prosent, og Aker BP 2,5 prosent.

Makrorush

Fersk USA-makro sendte børsen videre opp 14.30. 220.000 amerikanere søkte om dagpenger for første gang i ukesperioden frem til og med 9. september, en økning på 3.000 fra uken før, viser nye jobless claims-tall fra USAs arbeidsdepartement.

På månedsbasis var produsentprisene (PPI) opp 0,7 prosent, mot 0,3 prosent i juli. Konsensus var på 0,4 prosent, ifølge Trading Economics.

Omsetningen i detaljhandelen i USA i august rapporteres til 697,6 milliarder dollar, en vekst på 0,6 prosent fra måneden før og opp 2,5 prosent på årsbasis.