<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dyr olje tynger flyaksjer

Brentpriser over 93 dollar fatet bidro torsdag til kursfall for blant andre EasyJet, mens oljeaksjer som Chevron og Shell steg.

Publisert 14. sep. 2023 kl. 16.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
MED RESULTATVARSEL: Torsdag ble Delta Airlines ukens tredje amerikanske flyselskap til å senke sin guiding for tredje kvartal. Foto: Bloomberg

En dag etter at American Airlines og Spirit Airlines nedjusterte sin guiding for tredje kvartal, gjorde Delta Airlines det samme. Imidlertid reflekterte prisingen i luftfartsektoren allerede dette, og ved firetiden var Delta-kursen tilnærmet uendret. EasyJet fikk derimot et fall på nesten 3 prosent og var Euro Stoxx 600-indeksens største taper.

Stadig høyere oljepriser tynger sektoren. Brentprisen var torsdag helt oppe i 93,38 dollar fatet, mer enn noen gang siden midten av november i fjor. Oppgangen bidro til at oljeaksjer som Chevron, Exxon Mobil, BP og Shell ved firetiden var opp med 1-3 prosent.

For HP, som lager datamaskiner og skrivere, pekte pilene i motsatt retning. Kursfallet på 3 prosent skyldtes at Berkshire Hathaway har solgt aksjer for nesten 1,7 milliarder kroner. Buffett-konglomeratets resterende beholdning er verdt rundt 35 milliarder kroner. Siden Berkshires første HP-kjøp i april i fjor har kursen svekket seg med mer enn 25 prosent.

Dessuten gjorde europeiske bilaksjer det dårlig, med Volkswagen og BMW ned med 1-2 prosent. Investorene frykter tilsynelatende at Kina vil ta hevn for EUs nye gransking av hvorvidt kinesiske elbiler er ulovlig subsidiert. 

For øvrig forhindret ikke ESBs renteheving at de europeiske børsindeksene steg, mens euroen svekket seg og den tiårige tyske renten falt betydelig.

Det ble kjent at USAs grossistpriser fra juli til august økte med 0,7 prosent, nesten dobbelt så mye som konsensusestimatet på 0,4 prosent. Ekskluderes matvarer og energi var prisveksten imidlertid bare 0,2 prosent, som ventet. Mønsteret gjentok seg fra onsdagens konsumprisstatistikk. Det er hovedsakelig dyrere drivstoff som for tiden trekker opp inflasjonen.

Fenomenet bidro også til at den amerikanske detaljhandelen fikk et overraskende kraftig løft i forrige måned. Økonomene hadde ventet en økning på 0,1 prosent fra juli, men fasiten var hele 0,6 prosent. Selv ekskludert drivstoff og bilsalg utgjorde oppgangen 0,2 prosent, dobbelt så mye som konsensusestimatet.