<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aksjemarkedet til himmels

Publisert 15. sep. 2023 kl. 10.11
Oppdatert 15. sep. 2023 klokken 10.57
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 424 ord
Foto: Thomas Bjørnflaten

Kapitals aksjeportefølje med fem aksjer har gjort det strålende i år. Opp 20,79 prosent, mot oppgangen i Hovedindeksen på 6,79 prosent. Utenlandske børser, med amerikanske Nasdaq i spissen, har også fortsatt kursoppgangen, mot alle odds.

Hele verden har ventet på renteøkninger som ville presse aksjekursene ned. Høyere renter betyr jo at nåverdien av fremtidige aksjer blir lavere, og med flere år med lav eller null rente har de såkalte vekstaksjene gått til himmels fordi inntektene skal komme en gang i fremtiden.

De gode verdiaksjene tjener penger nå.

Overraskelsen har vært at den renteoppgangen vi faktisk har fått, ikke har skremt investorene bort. Kanskje tror de at rentetoppen er nådd, og at the sky is the limit.

Det er åpenbart ganske optimistisk, og den økonomiske nedturen i Kina kommer som en klar trussel for verdensøkonomien. I Kina er det lavere vekst, og de store eiendomsselskapene som går over ende, lover ikke godt.

Norske aksjeinvestorer, som i hovedsak holder seg til Oslo Børs, har hatt en enestående suksess (og god nese) i fjor og i år. Alle “de store gutta” satset på shipping og oljeservice.

De opplevde at inntjeningen i selskapene ble langt større enn ventet, og det driver aksjekursene opp. Aksjene ble billigere og billigere.

Oljeprisen var høy, og er fortsatt høy, noe som har løftet Equinor og Aker BP og lignende selskaper, og innen oljeservice var det nesten likegyldig om man kjøpte aksjer i boligrigger eller borerigger. Olje var tingen, og mange profesjonelle norske investorer så det i fjor. Og de har sett det i år. Eventyret er ikke over.

På toppen av det hele viser det seg at mange av dem også var med på oppturen i tørrlastmarkedet i fjor. De tjente penger som gress, på containerskip og frakt.

Akkurat det har nå snudd, og det kan bli spennende om de tøffeste så dette i tide.

Investorene vender seg nå heller til tankskip og tankfart, hvor de møter skipsreder John Fredriksen og Frontline. Og de beholder riggaksjene sine.

Shipping gjør igjen folk rike.

I andre næringer og grener av økonomien, hvor rentenivå og renten for å låne penger spiller en stor rolle, er det verre. Det viser raset i de store eiendomsselskapene. Har man lånt til pipa, blir man stekt nå.

Så lenge det generelle rentenivået øker, er det grunn til å være litt forsiktig fremover, og Norges Bank er ikke ferdig med å øke styringsrenten. De som nå får boliglån, må regne med en rente på 6–7 prosent fremover.

Hvor lenge shipping- og oljeservice holder koken, tør vi ikke spå. Der betyr oljeprisen mye, og den styres av sterke krefter vi ikke aner hva vil gjøre.