<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny medvind for luksusaksjer

LVMH og Burberry fikk kursløft på 3 prosent fredag, etter at nye detaljhandelstall fra Kina viste sterk etterspørselsvekst.

Publisert 15. sep. 2023 kl. 15.54
Oppdatert 16. sep. 2023 klokken 21.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 296 ord
KJØPELYSTNE KINESERE: En Louis Vuitton-butikk i Shanghai. Aksjen var blant fredagens børsvinnere. Foto: Bloomberg

Luksussektoren har i de seneste månedene fått hard medfart på børsen, som følge av tegn på ytterligere økonomisk svakhet i gigantmarkedet Kina. I en spørreundersøkelse gjennomført av Bank of America var forventningene til landets BNP-vekst så gar lavere enn noen gang siden coronaperioden. Samtidig flytter forvalterne stadig mer kapital fra Kinas aksjemarked til USAs.

Fredag kom det imidlertid overraskende positive signaler fra verdens nest største økonomi. Blant annet økte detaljhandelen med 4,6 prosent fra juli til august, mot ventet 3,0 prosent. Dette bidro til kursrekyler på rundt 3 prosent for det franske luksuskonglomeratet LVMH og den britiske kleskjeden Burberry.

I USA ble bilsektoren rammet av en enorm streik. 13 000 medlemmer av fagforeningen United Auto Workers (UAW) la ned arbeidet ved de tre største produsentene; General Motors, Ford og Chrysler-eieren Stellantis. UAW ønsker en fireårig lønnsavtale, men forhandlingene brøt sammen natt til fredag. At medarbeidere ved alle de tre selskapene streiker på samme tid har aldri før skjedd. Ved firetiden var GM og Ford likevel opp med 1-2 prosent i New York.

For øvrig fortsetter pengene å strømme inn i amerikanske pengemarkedsfond, i takt med at disse betaler stadig høyere rente relativt til bankinnskudd. Segmentet har opplevd netto innskudd i åtte av de ni seneste ukene, og kapitalen i pengemarkedsfond er nå rekordhøye 5,64 billioner dollar. Samtidig tømmer bankkundene sine kontoer, noe som innebærer at mange regionale banker er blitt nødt til å trekke på Feds «krisefond» for å ha tilstrekkelig likviditet. Bruken av dette fondet har steget til 108 milliarder dollar, mer enn noen gang tidligere. Tilgangen på denne likviditeten har bidratt til at KBW og S&Ps indekser for regionale amerikanske bankaksjer fremdeles er 15-20 prosent over bunnene fra mai. Siden nyttår har de likevel gjort det langt verre enn landsomspennende konkurrenter som Wells Fargo og JPMorgan Chase.