<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Federal Reserve har tapt 100 milliarder dollar

Den amerikanske sentralbanken taper penger etter aggressive rentehevinger. Tidligere Fed-topp tror tapene kan doble seg.

Publisert 16. sep. 2023 kl. 09.12
Oppdatert 16. sep. 2023 klokken 11.03
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 299 ord
TAPER PENGER: Data som ble publisert av den amerikanske sentralbanken torsdag kveld viser at Fed har tapt mer enn 100 milliarder dollar siden i fjor.  Foto: Reuters

Data som ble publisert av den amerikanske sentralbanken, The Federal Reserve (Fed), viser at Fed har tapt mer enn 100 milliarder dollar siden i fjor. 

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er årsaken at sentralbanken fortsatt betaler ut mer i rentekostnader enn den tjener på renter fra obligasjonene de eier, og fra tjenester som tilbys i finanssektoren. 

Tidligere topp i sentralbanken, William English, sier til Reuters at han tror tapene kan dobles før de begynner å avta, og regner med at tapene vil ligge på rundt 200 milliarder dollar i 2025. 

I mellomtiden sier Derek Tang fra prognosefirmaet LH Meyer at tapet sannsynligvis vil ligge mellom 150 og 200 milliarder dollar allerede neste år.

Ifølge Reuters registrerer Fed tapene sine under det de kaller en «utsatt eiendel», en regnskapsmessig måling som summerer det sentralbanken til slutt må dekke i fremtiden før den kan returnere til sin normale praksis med å returnere profitten til det amerikanske finansdepartementet.

Nærmer seg rentetopp

Den amerikanske sentralbanken har siden mars 2022 økt styringsrenten fra nesten null til dagens nivå på over 5 prosent. 

Torsdag 31. august ble det publisert nye PCE-tall (personal consumption expenditure), en viktig økonomisk indikator som brukes i USA for å måle personer og husholdningers forbruk av varer og tjenester. Den amerikanske sentralbanken bruker blant annet tallene til å anslå inflasjonen.

Inflasjonen endte på 3,3 prosent mot juli 2022, og 0,2 prosent mot forrige måned. Kjerne-PCE, som ser bort fra mat- og energipriser, ble 4,2 prosent – som var helt i tråd med konsensusestimatene.

Med andre ord ser man flere tall på at inflasjonspresset begynner å avta, og det er en bred enighet om at Fed nærmer seg slutten på rentehevingene.

Ifølge Reuters er det svært sjeldent at den amerikanske sentralbanken taper penger. Samtidig har Fed advart om at situasjonen på ingen måter begrenser deres evne til å gjennomføre pengepolitikk og nå sine mål.