<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Banktopp slipper å sone i fengsel

Carrie Tolstedt innrømmet skyld i Wells Fargo-skandalen og kjempet mot tårene da dommeren sa hun slapp å sone bak lås og slå med andre kriminelle.

Publisert 17. sep. 2023 kl. 16.52
Oppdatert 17. sep. 2023 klokken 16.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 403 ord
FÅR SONE HJEMME: En gang var Carrie Tolstedt den 27. mest innflytelsesrike og mektigste bankkvinnen i USA. I dag får hun ikke jobbe i finansverdenen, hun er straffedømt og har tapt millioner av dollar. Foto: Bloomberg

En gang kalte sjefen henne «Den beste bankansatte i USA» og Carrie Tolstedt ble i media omtalt som en av de mektigste kvinnene i amerikansk bankvesen. 

Det var inntil Wells Fargo-skandalen ble kjent for offentligheten i 2016.

Motarbeidet granskere

Som leder for lokalbankdivisjonen med ansvar for noen tusen filialer i den amerikanske bankgruppen, ble hun utpekt som en av syndebukkene for at ansatte opprettet millioner av fiktive kundekontoer.

De falske kontoene ble laget, uten kundenes samtykke og viten, for at aggressive salgsmål som var satt ble nådd og bonuser utbetalt.

Flere bankfunksjonærer har fått sparken som følge av praksisen, mens Tolstedt har blitt straffeforfulgt av myndighetene for å ha motarbeidet etterforskningen av skanadalen.

Da nyheten om skandalen ble kjent, valgt Tolstedt å trekke seg fra sin stilling, en posisjon hun hadde hatt i nesten ett tiår. Hun jobbet totalt 27 år i Wells Fargo. 

Ifølge rettsdokumenter visste Tolstedt om opprettelsen av de mange de fiktive kundekontoene. Da en gransking av tilsynsmyndighetene ble iverksatt, tonet hun ned hvor omfattende skandalen var. Det er dette hun nå er dømt for.

Får sone hjemme

Ifølge Wall Street Journal var maksimumsstraffen for lovbruddene hun har erkjent, 16 måneders fengsel. Påtalemyndighetene la ned påstand om ett års fengsel for banktoppen, etter at hun tidligere i år sa seg skyldig i tiltalen mot henne.

Hennes advokater argumenterte i stedet for at hun skulle få en straff på tre års betinget fengsel. Da slipper hun å sone bak murene med andre straffedømte.

Like før helgen kom dommen.Den ble på tre års betinget fengsel, men den hadde også noen tilleggselementer.

Tolstedt må belage seg på ett halvt års hjemmesoning med elektroniske lenke. Hun må også betale 100.000 dollar i bot og gjennomføre 120 timers samfunnstraff.

Gjør hun derimot noe galt mens hun soner sin betingede fengselsstraff, kan hun bli fengslet.

Fratatt millioner av dollar

Da dommen ble kjent, møtte den fallerte banktoppen pressen utenfor tinghuset Los Angeles. Der ga hun en kort følelsesladet uttalelse, med klump i halsen mens hun kjempet mot tårene sine.

 – Jeg beklager oppriktig og er klar over at ansvaret hviler på mine skuldre, som leder av lokalbankdivisjonen, sa hun, før hun forlot domstolen sammen med sin ektemann.

Foruten straffen i domstolen, har hun også merket skandalen på sin personlige lommebok. Hun hadde opsjoner verdt millioner, og de er blitt trukket tilbake. Bare det skal ha kostet henne 65 millioner dollar.

Hun har også akseptert å betale 20 millioner dollar til regulatoriske myndigheter og godtatt et livsvarig forbud mot å jobbe i bank- og finansnæringen.