<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette vil påvirke Oslo Børs

Hongkong-børsen trekker ned i Asia, mens viktige rentemøter står for tur. Dette må du vite før Oslo Børs åpner i dag.

Publisert 18. sep. 2023 kl. 07.46
Oppdatert 18. sep. 2023 klokken 07.58
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 516 ord

I Norge falt inflasjonen på årsbasis til 4,8 prosent i august. Kjerneinflasjonen (konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer – KPI-JAE) var på 6,3 prosent på årsbasis, ifølge SSB.

– Selv om forrige ukes inflasjonstall taler for ikke å heve renten, tyder mye på at Norges Bank setter opp renten til 4,25 – det høyeste på 15 år, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-bank.

Torsdag kommer Norges Bank med sin rentebeslutning.

Den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) ventes å kunngjøre sin rentebeslutning onsdag klokken 20:00.

– Dette er det definitivt største i verden denne uken. De fleste tror at renten holdes uendret og at USA allerede har nådd rentetoppen. Samtidig så vi at den europeiske sentralbanken denne uken justerte opp renta, mot markedets forventning. Det kan skje i USA også, sier Knudsen

Den europeiske sentralbanken økte forrige uke styringsrenten til 4,0 prosent. Dette var ikke overraskende, men ikke fullt ut priset inn i markedet, ifølge Knudsen.

Går mot flat åpning

Nordnet-analytiker Roger Berntsen tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor [-0,3, 0,3] prosent.

– Det er lite drahjelp å få fra Asia i dag, da investorene i regionen lot seg påvirke av hendelsene på Wall Street sist fredag. Det er verdt å merke seg at den japanske børsen var stengt i natt på grunn av en helligdag.

Oljeprisen

Brent-oljen blir mandag morgen omsatt for 94,45 dollar fatet, litt opp fra nivåene ved børsstenging i Oslo fredag. Siden midnatt er nordsjøoljen opp 0,6 prosent.

Den amerikanske lettoljen, WTI, stiger 0,7 prosent til 91,43 dollar fatet.

Oljeprisene fortsetter å stige for tredje dag på rad på, støttet av prognoser om økende tilbudsmangel i fjerde kvartal etter at Saudi-Arabia og Russland utvidet kuttene, og på optimisme knyttet til etterspørselsvekst i Kina, verdens største importør av råolje, skriver Reuters.

Asia

I Kina går Shanghai Composite opp 0,03 prosent, Hang Seng i Hongkong er ned 1,0 prosent, og Kospi i Sør-Korea svekkes 0,9 prosent.

I India faller Sensex 0,2 prosent, S&P/ASX 200-indeksen i Australia er ned 0,6 prosent, og Straits Times i Singapore svekkes 0,3.

I Japan stiger Nikkei 0,7 prosent, mens den bredere Topix-indeksen styrkes 1,0 prosent.

Den kinesiske eiendomsutvikleren Country Garden står overfor enda en likviditetstest med mandagens frist for å betale 15 millioner dollar i renter knyttet til en utenlandsk obligasjon.

Wall Street

Slik gikk det med de ledende indeksene på Wall Street:

  • Industritunge Dow Jones falt 0,85 prosent til 34.609,94 poeng.
  • S&P 500 falt 1,23 prosent til 4.450,30 poeng.
  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 1,56 prosent til 13.708,33 poeng.

Ved børsåpning fredag ble tall for den amerikanske industriproduksjonen lagt frem. Produksjonen steg 0,4 prosent på månedsbasis i august, som var noe høyere enn ventet. Kapasitetsutnyttelsen i den amerikanske industrien havnet på 79,7 prosent, mot estimatene på 79,3 prosent.

Les hele børskommentaren her.

Oslo Børs

Oslo Børs endte over 1.300 poeng fredag. Telenor trakk opp etter flere kjøpsanbefalinger, mens Tomra ble løftet av nyhet fra Polen.

Hovedindeksen ved Oslo Børs endte fredag opp 0,29 prosent til 1.300,98 poeng, som er ny sluttrekord. På det høyeste var indeksen oppe i 1.308,29, som er ny intradag all-time high. Oslo Børs er nå opp 9,4 prosent hittil i år.

Les hele børskommentaren her.

Finanskalenderen

Makro:

Norge: Skatteregnskap august, kl. 08.00

USA: NAHB boligmarkedsindeks sept., kl. 16.00

Annet:

Pyrum Innovations: Q2-webcast, kl. 10.00

Japan: Tokyo-børsen stengt

Ekskl. utbytte:

NorAm Drilling