<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbank stuper

Société Générale byttet ut sjefen for å få fart på verdsettelsen. Mandag faller aksjen kraftig på den nye sjefens strategiplan.

Publisert 18. sep. 2023 kl. 13.16
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 407 ord
STRAFFES HARDT: Societe Generale stuper på Paris-børsen etter fremleggelse av ny strategiplan. Foto: Bloomberg

Den franske storbanken Société Générale (SocGen) stuper på Paris-børsen mandag etter å ha lagt frem en ny strategiplan. I 13.10-tiden er aksjen ned 9,8 prosent.

Skuffede analytikere

Analytikere slakter planen, og kritikken går ifølge Bloomberg først og fremst på at den mangler gode forslag til hvordan Société Générale skal restrukturere sin investeringsbankvirksomhet.

Keefe Bruyette & Woods (KBW) mener strategien er en «skuffelse», og lar seg heller ikke begeistre av det nye avkastningsmålet for egenkapitalen på 9-10 prosent frem til 2026.

Jefferies er negativt overrasket over manglende topplinjevekst, høyere kapitalmål, utbyttepolitikk og lavere avkastning på egenkapitalen. Analytikerne savner også detaljer rundt de oppgitte målsetningene.

De eneste som er positive til planen er Citi, som mener bankens strategi er troverdig og kan gi en reprising av aksjen.

Kursfall og sjefsbytte

SocGens plan omfatter utover avkastningsmålet en gjennomsnittlig årlig topplinjevekst på 0-2 prosent i årene 2022-26 og en reduksjon av kostnadsprosenten (cost-to-income ratio) til under 60 før 2026. Banken ser også for seg kostnadskutt på rundt 1,7 milliarder euro brutto frem til 2026 sammenlignet med 2022.

NY PLAN: Slawomir Krupa tok over som SocGen-sjef i mai i år. Foto: NTB

Strategiplanen er den første fra konsernsjef Slawomir Krupa etter at han overtok fra Frederic Oudea i mai i år. Med seg fikk han et mandat fra styreleder Lorenzo Bini Smaghi om å øke effektiviteten og verdsettelsen. 

Oudea hadde da sittet i sjefsstolen siden mai 2008.

SocGen handles nå til den største rabatten mot bokførte verdier blant store europeiske investeringsbanker, etter et kursfall på mer enn 40 prosent under Oudea (inklusive reinvesterte utbytter). Til sammenligning steg BNP Paribas og Credit Agricole i samme periode.

Tynger Paris-børsen

Mandagens kursfall i SocGen bidrar til at franske CAC 40 er svakest blant toneangivende Europa-børser med en nedgang på over prosenten. Tyske DAX faller 0,6 prosent, mens britiske FTSE er ned 0,3 prosent.

Blant andre enkeltaksjer som utmerker seg er Lonza. Farmasigiganten er ned 9 prosent på Zürich-børsen etter meldingen om en «gjensidig avtale» med Pierre-Alain Ruffieux om hans avgang som konsernsjef 30. september. Albert M. Baehny tar over frem til en permanent etterfølger er på plass.

Videre er Ocado opp 6,5 prosent på London-børsen etter at Jefferies høynet kursmålet på matleveringstjenesten.