<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tech-aksje skyter opp 35 prosent etter chip-utvikling

Harmonychain stiger kraftig etter datterselskapet har gjort fremgang i utviklingen av en mikrochip. 

Publisert 18. sep. 2023 kl. 12.08
Oppdatert 18. sep. 2023 klokken 13.50
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 436 ord
STIGER: Styreleder Bjørn Zachrisson (f.v.), konsernsjef Ola Stene-Johansen, teknologidirektør Christian Rustad og finansdirektør Ben Miklozek i Harmonychain. Foto: Harmonychain

     

Saken oppdateres gjennom børsdagen.

Oslo Børs åpnet flatt mandag, og har vaket rundt nullpunktet de første timene. Ved lunsjtider står hovedindeksen opp 0,02 prosent.

Vil slå seg sammen

TGS og PGS vil slå seg sammen. Det fusjonerte selskapet vil ha en markedsverdi på 2,6 milliarder dollar.

«Ved å bringe sammen to distinkte, men komplementære selskaper, posisjonerer vi oss enda bedre for en fortsatt opptur i energisektoren,» uttalte Kristian Johansen, adm. direktør i TGS.

– Avtalen er veldig positiv. Strategisk er tidspunktet optimalt. Dette kommer til å resultere i et veldig konsolidert seismikkmarked der utsikter for avkastning på egenkapitalen ligger an til å bli den beste på de 30 årene jeg har fulgt bransjen, sier Aasulv Tveitereid til Finansavisen.

Investor Glen Ole Rødland eier aksjer for 82 millioner kroner i TGS. Han har følgende dom over sammenslåingen.

– Fra et industrielt perspektiv er det ingen tvil om at dette er en riktig utvikling.

– Dette er utelukkende positivt, sier aksjesjef Frederik Lunde i Carnegie om fusjonen.

PGS bykser opp nær 20 prosent. TGS stiger 4,3 prosent, etter å ha vært store deler av morgenen i negativt territorium.

Faller på lavere guiding

Nordic Semiconductor opplyser at produktforsendelsene for tredje kvartal har vært lavere enn tidligere anslått, og foreløpig tall indikerer en omsetning på 135-140 millioner dollar for kvartalet, sammenlignet med tidligere guiding om en omsetning på 145-165 millioner dollar. Aksjen faller 12,1 prosent.

Harmonychains datterselskap Lokotech har gjort viktig fremgang på verifikasjon av MPW-chiplet, meldte selskapet etter børsslutt fredag. Aksjen stiger 35 prosent i dagens handel. 

Kangaroo BidCo opplyser at budet på alle utestående aksjer i Kahoot har fått regulatorisk godkjennelse i Tyrkia fra det tyrkiske konkurransetilsynet. Aksjen er ned 0,4 prosent.

Ensurge Micropower har signert en ny evalueringsavtale for sitt litiummikrobatteri med en «ledende leverandør». Aksjen stiger 7,8 prosent.

DOF Group har vunnet et Petrobras-anbud og sikret tre nye servicekontrakter med den brasilianske oljegiganten, fremgår det av en børsmelding. Avtalene er verdt mer enn 260 millioner dollar og er planlagt å starte i 4. kvartal 2023 / 1. kvartal 2024. Aksjen er opp 1,8 prosent.

Oljeprisen

Et fat nordsjøolje, Brent, koster mandag 94,41 dollar fatet, opp 0,5 prosent. Det er opp fra 93,60 da Oslo Børs stengte før helgen. WTI-oljen er opp 0,6 prosent til 91,28 dollar fatet.

Dermed er oljeprisen på sitt høyeste siden november 2022, drøye ti måneder, og er nå på vei mot sin største kvartalsvise økning siden Russlands invasjon av Ukraina i første kvartal i fjor.

Prisene er støttet av prognoser om økende tilbudsmangel i fjerde kvartal etter at Saudi-Arabia og Russland utvidet kuttene, og på optimisme knyttet til etterspørselsvekst i Kina, verdens største importør av råolje, skriver Reuters.

Equinor er opp 0,6 prosent mens Aker BP er ned 0,03 prosent.