<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nervøst på Wall Street – fryktindeksen stiger 6 prosent

Uken starter med en markant oppgang i fryktindeksen. Onsdag er det nytt rentemøte i Fed.

Publisert 18. sep. 2023 kl. 15.32
Oppdatert 18. sep. 2023 klokken 15.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 281 ord
MANDAG: Fryktindeksen stiger markant. Foto: Bloomberg

Et minutt etter at handelen tok til på New York-børsen har Nasdaq-indeksen gått ned 0,2 prosent og står i 13.684,30 poeng mens Dow Jones stiger 0,1 prosent til 34.650,47 poeng. S&P 500 faller 0,1 prosent til 4.445,33 poeng.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 4,35 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, stiger 6,1 prosent til 14,63.

Arm

Forrige uke ble det britiske chip-selskapet Arm notert på Nasdaq-børsen – og det med et smell. Arm startet noteringen på 51 dollar pr. aksje, og endte første handelsdag opp nær 25 prosent, til nesten 68 dollar pr. aksje. Siden har aksjekursen falt litt tilbake. Kort tid etter at mandagens handel tok til omsettes aksjen for 57,61 dollar, ned 5,2 prosent.

Fed

«Higher for longer» er hovedtemaet i rentemarkedene om dagen, og markedets forventninger til hvor Feds styringsrente skal ligge om to år har steget betydelig så langt i september», skriver DNB Markets i en ny rapport.

Onsdag kveld rettes oppmerksomheten nok en gang mot rentebeskjeden fra den amerikanske sentralbanken. Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken forventer at Fed tar en pause, og dermed holder renten uendret i intervallet 5,25-5,50 prosent.

Han understreker at de siste inflasjonstallene viste litt sterkere vekst i kjerneprisene enn forventet, samtidig som det var en litt blandet rapport som ikke rokket ved det som lenge har vært forventningene; nemlig en rentepause i september.

«Men det er ikke dermed sagt at Fed nå har kommet til veis ende. Den underliggende prisveksten er avtagende, men fortsatt for sterk. Vekstbildet for inneværende kvartal har tatt seg solid opp (jamfør korttidsmodellen til Atlanta Fed) – selv om vi ikke kan forvente at dette varer, men likevel – og arbeidsmarkedet er fortsatt sterkt, til tross for pågående avkjøling», skriver Handelsbanken i en oppdatering.