<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gigantfusjon utløste kjemperally

PGS- og TGS-fusjon ga voldsomt rally, og Harmonychain bykset over 30 prosent. 

Publisert 18. sep. 2023
Oppdatert 18. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 410 ord
OPP: Rune Olav Pedersen, konsernsjef i PGS.  Foto: Iván Kverme

PGS      

Oslo Børs var volatil mandag, men endte i rødt. Hovedindeksen endte ned 0,07 prosent til 1.300,03.

Oljeprisen

Et fat Brent-olje kostet mandag da Oslo Børs stengte 94,47 dollar fatet, opp 0,6 prosent. WTI-oljen sto opp 1 prosent til 91,68 dollar fatet.

Dermed er oljeprisen på sitt høyeste siden november 2022, drøye ti måneder, og er nå på vei mot sin største kvartalsvise økning siden Russlands invasjon av Ukraina i første kvartal i fjor.

Prisene er støttet av prognoser om økende tilbudsmangel i fjerde kvartal etter at Saudi-Arabia og Russland utvidet kuttene, og på optimisme knyttet til etterspørselsvekst i Kina, verdens største importør av råolje, skriver Reuters.

Equinor endte opp 0,1 prosent mens Aker BP var ned 1,1 prosent.

Vil slå seg sammen

TGS og PGS vil slå seg sammen. Det fusjonerte selskapet vil ha en markedsverdi på 2,6 milliarder dollar.

«Ved å bringe sammen to distinkte, men komplementære selskaper, posisjonerer vi oss enda bedre for en fortsatt opptur i energisektoren,» uttalte Kristian Johansen, adm. direktør i TGS.

– Avtalen er veldig positiv. Strategisk er tidspunktet optimalt. Dette kommer til å resultere i et veldig konsolidert seismikkmarked der utsikter for avkastning på egenkapitalen ligger an til å bli den beste på de 30 årene jeg har fulgt bransjen, sier Aasulv Tveitereid til Finansavisen.

Investor Glen Ole Rødland eier aksjer for 82 millioner kroner i TGS. Han har følgende dom over sammenslåingen.

– Fra et industrielt perspektiv er det ingen tvil om at dette er en riktig utvikling.

– Dette er utelukkende positivt, sier aksjesjef Frederik Lunde i Carnegie om fusjonen.

PGS bykset opp 21,1 prosent, mens TGS steg 8,7 prosent.

Faller på lavere guiding

Nordic Semiconductor opplyser at produktforsendelsene for tredje kvartal har vært lavere enn tidligere anslått, og foreløpig tall indikerer en omsetning på 135-140 millioner dollar for kvartalet, sammenlignet med tidligere guiding om en omsetning på 145-165 millioner dollar. Aksjen stupte 10 prosent.

– Nordic har endelig revet av plasteret, sier DNB Markets-analytiker Christoffer Wang Bjørnsen til Finansavisen.

Harmonychains datterselskap Lokotech har gjort viktig fremgang på verifikasjon av MPW-chiplet, meldte selskapet etter børsslutt fredag. Aksjen steg 32,4 prosent i dagens handel.

Kangaroo BidCo opplyser at budet på alle utestående aksjer i Kahoot har fått regulatorisk godkjennelse i Tyrkia fra det tyrkiske konkurransetilsynet. Aksjen endte ned 0,3 prosent.

Ensurge Micropower har signert en ny evalueringsavtale for sitt litiummikrobatteri med en «ledende leverandør». Aksjen steg 7,4 prosent.

DOF Group har vunnet et Petrobras-anbud og sikret tre nye servicekontrakter med den brasilianske oljegiganten, fremgår det av en børsmelding. Avtalene er verdt mer enn 260 millioner dollar. Aksjen endte opp 3,1 prosent.